livno

Predstavnici UN agencija analizirali postignuto i predstavili aktivnosti

02.03.2016.
u 08:00

Projektni odbor Fonda UN-a za ljudsku sigurnost u Livnu održao je sastanak vezan uz realizaciju projekta “Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u HBŽ”. Ukupna vrijednost UN proračuna za HBŽ je 2,5 mil. USD. Cilj programa je rješavanje ekonomskih, socijalnih i drugih razlika koje posebno opterećuju socijalno ugrožene skupine, a provode ga UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM u suradnji s Vladom HBŽ-a i Općinom Livno te drugim općinama HBŽ-a.

Objedinjeni stručnjaci

Od jeseni 2013., a posebno kroz 2015., urađeno je mnogo u okviru projekta, a rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a Sezin Sinanoglu izrazila je zadovoljstvo suradnjom i koordinacijom s lokalnom zajednicom. Kazala je da je u projekt do sada uloženo 1,8 mil. dolara te ustvrdila da su ulaganja i veća jer se kroz sve aktivnosti objedinjuju stručnjaci kako iz zemlje, tako i svijeta, koji svojim znanjem i iskustvima dodatno doprinose razvoju područja gdje se projekt provodi. Zadovoljstvo suradnjom s UN agencijama izrazili su i predstavnici županijske i općinskih vlasti.

Načelnik Luka Čelan je istaknuo dva projekta koja će se realizirati u ovoj godini. Riječ je o dječjem inkluzivnom vrtiću čijom izgradnjom će djeci s poteškoćama u razvoju biti omogućen bolji predškolski odgoj. U rekonstrukciji zgrade za vrtić livanjskoj Općini partneri su UNDP i županijska Vlada. Drugi projekt čija će realizacija započeti uskoro jest “Tradicionalni Livanjski sir”. To je projekt koji je Općini Livno odobren od Češke razvojne agencije i u kojemu su joj, također, partneri Vlada HBŽ i UNDP. Vrijednost projekta je milijun maraka, a kroz niz planiranih aktivnosti malim će se proizvođačima sira omogućiti da svoj proizvod na tržište plasiraju legalno. Projektom je predviđena izgradnja i rekonstrukcija mini sirana, opremanje istih, obuka za sirare, opremanje laboratorija te otvaranje zadruge.

Planirane aktivnosti

- Organizirali smo rad poljoprivredne zadruge uz pomoć UNDP-a, uspostavili smo veterinarsku zaštitu na zadovoljavajućoj razini, očekujemo da nam tu pomogne dodatno još i resorno ministarstvo u Vladi HBŽ-a, kazao je načelnik Drvara Stevica Lukač, a Vesna Jurič, stručna savjetnica za razvoj i investicije općine Kupres, od planiranih aktivnosti izdvaja:

- Ove, 2016. planiramo provesti 3 značajna projekta - izgradnju zelene tržnice, postavljanje signalizacije i jedan dio vodoopskrbe u općini Kupres. “Tu je i potpora nekolicini županijskih institucionalnih rješenja, tako da je u projekte na ovim prostorima utrošen značajan iznos, a premijer HBŽ-a Draško Dalić očekuje da po isteku ovog trogodišnjeg projekta ponovno sjednu za stol i dogovore suradnju za 2017. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije