mostar

Herceg: BiH će biti spremna za program IPA 2

IPA
05.02.2016.
u 17:16

Predstavnica Upravljačkog tijela IPA Jadranskog programa Paola Di Salvatore boravila je jučer sa suradnicima u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, gdje se sastala sa županijskim premijerom Nevenkom Hercegom i mostarskim gradonačelnikom Ljubom Bešlićem.

Razgovori o suradnji

Nakon sastanka u zgradi Vlade HNŽ-a, premijer Nevenko Herceg prvi se obratio medijima. - Nakon boravka u Dubrovniku i razgovora sa županom Dobroslavićem, gospođa Di Salvatore odazvala se našem pozivu i posjetila našu županiju kako bismo razgovarali o dosadašnjoj suradnji, odnosno suradnji u okviru naših projekata koje smo do sada aplicirali na IPA 1 i ta naša iskustva iskoristili za projekte IPA 2 (2014. - 2020.) koji za sedam godina iznosi 200 milijuna eura. Mi imamo proračunska sredstva na razinama lokalne uprave i samouprave, gradova, općina i županije, imamo kreditna sredstva, ali ovo su dodatna sredstva kroz koje možemo realizirati konkretne projekte. Mi smo danas aplicirali za projekt iz četiri područja.

S područja turizma, poljoprivrede, okoliša i obnovljivih izvora energije te za projekte iz prometne infrastrukture.

Dakle, konkretne projekte koje ćemo kandidirati na projekte u okviru Adrion programa, kazao je premijer HNŽ-a.

Naglasio je kako će se u okviru IPA Adriona, koji je jedan od programa IPA 2, svake godine do 2020. za BiH izdvajati oko 40 milijuna eura.

Poticaj za buduću suradnju

Predstavnica Upravljačkog tijela IPA Jadranskog programa pohvalila je domaće aktere u dosadašnjem radu, kada su u pitanju projekti za koje su aplicirali.

- Danas sam prvi put u Bosni i Hercegovini i prvi put u ovom divnom gradu Mostaru. S dubokim osjećajem za institucije koje predstavljam, vidjela sam već u prvim dojmovima da sam u jednoj prekrasnoj zemlji, u zemlji punoj svjetla, koja također izlazi na Jadransko more i koja se preko njega ujedinjuje s mojom zemljom - Italijom. Kroz dokumente sam vidjela koji su projekti u pitanju i mogu reći da su svi partneri iz Bosne i Hercegovine pokazali veliku preciznost u trošenju tih sredstva, odnosno refundaciji troškova, tako da je moj posjet bio samo dodatni poticaj za buduću suradnju u tom smjeru, kazala je Di Salvatore. Dodala je kako je pozvala vlasti iz HNŽ-a i Grada da sa svojim znanjem i iskustvom uđu u neke projekte koji su već u tijeku te budu novi partneri. S te strane obećala im je pomoć te ih pozvala da budu partneri i u budućim projektima koje će objaviti ispred Europske komisije idućeg tjedna.

Gradonačelnik Ljubo Bešlić naglasio je kako se BiH kroz IPA fondove daje velika prilika nametnuti se svojim radom i projektima Europskoj komisiji. Istaknuo je kako je cilj da, uz zemlje koje sudjeluju u projektu Jadranska euroregija, BiH nađe partnere te da zajedničkim radom dođe do rezultata i poboljšanja stanja u našoj zemlji.

- To nam je cilj i nadam se da smo na dobrom putu, zaključio je gradonačelnik Bešlić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije