Ministar Hadžović

Predškolsko obrazovanje u HNŽ-u će biti obvezno

19.06.2018.
u 16:13

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, po preporukama UNICEF-a i UNESCO-a, kreće u izradu zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, koji podrazumijeva da će predškolsko obrazovanje biti obvezno u narednom razdoblju, kazao je u utorak u Mostaru županijski ministar obrazovanja Rašid Hadžović.

Po njegovim riječima, u tijeku je izrada zakona, kao i svih ostalih preduvjeta kako bi se predškolsko obrazovanje u HNŽ moglo realizirati.

Za početak bi to bilo, kaže ministar, 150 nastavnih sati, što bi se kasnije trebalo postepeno povećavati.

- U skladu s tim, na razini BiH se izrađuje određena platforma 2017.- 2022. godina i mi ćemo biti dio te platforme i boljih stvari koje će se događati u budućnosti za našu djecu predškolskog uzrasta – poručio je ministar.

Inače, u Mostaru je danas održano niz aktivnosti: 'otvoreni predškolski dvosat' i prigodni okrugli stol na kojima je ukazano na pravo svakog djeteta u BiH, bez obzira na mjesto stanovanja, etničku pripadnost, spol ili zdravstveno stanje, na obvezan predškolski program u godini pred polazak u školu.

Okvirnim zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u BiH nalaže se obvezan predškolski program u godini pred polazak u školu za svako dijete, a najčešće se radi o 150 nastavnih sati raspoređenih na tri mjeseca. No, ova se odredba ne provodi svugdje, a takav slučaj je i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. 

Navedene aktivnosti u Mostaru, s ciljem da se ovakva situacija od naredne godine izmijeni, upriličila je organizacija Save the Children, u sudanji s Ministarstvom obrazovanja HNŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?