sarajevo

Predsjedništvo, Parlament i Vijeće ministara osvijetljeni narandžastim svjetlima

svijetli
Foto: FENA
1/3
25.11.2016.
u 21:18

Zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH večeras su osvijetljene narandžastim svjetlima, kako bi se dodatno skrenula pažnja na nasilje nad ženama i djecom.

U BiH je svaka četvrta žena žrtva nekog oblika nasilja, uključujući i seksualno, a 80 posto počinitelja seksualnog nasilja nad djecom su osobe koje su poznate žrtvi.

Stoga se u BiH, kao i u drugim zemljama svijeta, od 25. studenog, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, obilježava 16 dana aktivizma.

Cilj ovog događaja je istaknuti da oblici nasilja nad ženama i djecom ulaze u domen zaštite ljudskih prava.

Tako će sutra će u Sarajevu na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH biti održan “narandžasti dan” i građanska akcija potpisivanja peticije za pooštravanje članova kaznenih zakona u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom.

Istovremeno, akcija će biti sprovedena u Mostaru, Brčkom, Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Orašju, Tuzli i Zenici.

Peticija se potpisuje u sklopu kampanje “Šutnja nije zlato”, kojom se obilježava 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama i djecom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?