SARAJEVO

Predsjedatelj Martinović s direktorom Populacijskog fonda UN-a u BiH Mosotijem

30.05.2023.
u 16:18

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović sastao se sa Johnom Kennedyem Mosotijem, direktorom  Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda, UNPFA, za BiH, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Kosovo.

Tijekom sastanka predsjedatelj Martinović je predstavnika Populacijskog fonda  UN-a upoznao sa strukturom, trenutačnim aktivnostima kao i planovima rada Dom naroda Parlamenta FBiH, najvišeg zakonodavnog tijela u ovom entitetu.

John Kennedy Mosoti Martinoviću je predstavio misiju  Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda koja je fokusirana na pet oblasti.

Uz ostalo, to su poboljšanje populacijskih politika, osnaživanje žena, uz suzbijanje svih oblika nasilja kroz donošenje kvalitetnih zakonskih rješenja s naglaskom na novi oblik nasilja u digitalnom prostoru.

Poseban dio misije usmjeren je na mlade i jačanje perpektive koja im se nudi, ali i brigu za najranjivije kategorije, od djece i majki do raseljenih i migranata.

Martinović i Mosoti u razgovoru su se dotaknuli zakonskih rješenja čijim bi se donošenjem u Federaciji BiH stvorio zakonski okvir za kvalitetnije polulacijske i politike usmjerene ka mladima kao i zaštitu reproduktivnog zdravlja. U tom je kontekstu iskazana spremnost za suradnju.

Jedan od prvih oblika moglo bi biti predstavljanje pokazatelja Populacijskog fonda UN-a, UNPFA, kad je u pitanju po BiH nimalo povoljna demografska slika koja ovoj zemlji prognozira daljnji trend pada broja stanovnika i odlaska mladih.

Iskazana je spremnost i na suradnju na donošenju  kvalitetnih zakonskih rješenja koja bi sadržavala europske standarde u svim oblastima djelovanja UNPFA, uz koordinaciju i uključivanje županijskih skupština u procese, imajući u vidu njihove nadležnosti i ulogu u procesu pridruživanja naše zemlje Europskoj uniji, saopćeno je iz Doma naroda PFBiH.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?