SDP I SDA

Predizborni poslovi od 2,5 milijardi KM s oblakom sumnje

25.07.2014.
u 09:10

Iz koalicije SDP-SDA tvrde da će projekti otvoriti velik broj radnih mjesta

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH voljom parlamentarne većine, koju čini blok SDP-SDA, usvojio je Privremene smjernice elektroenergetske politike FBiH s odlukom o utvrđivanju privremenih smjernica elektroenergetske politike za sve sudionike u ovom sektoru, potom informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za financiranje i izgradnju Termoelektrane Banovići, bloka 1 – druga faza tenderskog procesa, kao i informaciju o aktivnostima na izboru projektnog partnera za zajedničko ulaganje u projekt izgradnje bloka 7 u Termoelektrani Tuzla.

Odobrenje i odluka

Spomenuti projekti vrijedni su ukupno 2,5 milijardi KM, a Zastupnički dom svojom je odlukom dao i odobrenje za izbor kineskog konzorcija koji će graditi blok 7 u Tuzli. Ponuda projektnog partnera kineskog konzorcija Gezhouba Group Company Limited (CGGC), China i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI) teška je 785,6 milijuna eura. Ponuđeni model financiranja podrazumijeva 15 posto vlastitog sudjelovanja Elektroprivrede BiH i 85 posto kredita EXIM Bank. Konzorcij CGGC i GEDI je izvođač radova po principu “ključ u ruke”. Za izgradnju bloka 1 TE Banovići, snage 300 MW, prijavljeno je 11 ponuđača, od čega je osam iz Kine. Vrijednost ove investicije je oko milijardu maraka. Iako iz koalicije SDP-SDA tvrde da su ovo veliki investicijski projekti kojima će se očuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta, a uz to i dati poticaj razvoju energetskog sektora u Federaciji, zastupnici ostalih stranaka upozoravaju da je riječ o klasičnoj predizbornoj priči, a da se sam izbor partnera odvijao netransparentno i daleko od očiju javnosti, pa i Parlamenta. Pojedini zastupnici su i jučer otvoreno ukazali na sumnju da je ovdje riječ o podjeli predizbornog plijena, pri čemu je SDP dobio energetski projekt u Tuzli, a SDA u Banovićima. Indikativno je da se cijela priča oko izgradnje novih energetskih projekata proceduralno pokušava „progurati“ kroz institucije vlasti nepuna tri mjeseca prije izbora.

Velike investicije

Na ovaj se način ostvaruju najave da će SDP i SDA iznimno neuspješan četverogodišnji mandat pokušati završiti pričom o „velikim investicijama“ i tako barem donekle ublažiti loš imidž aktualne vlasti u javnosti. Postoje otvorene sumnje i u regularnost izbora partnera u ovim projektima, jer bivše čelništvo Elektroprivrede BiH tvrdi da kineska kompanija uopće nije kvalificirana za izgradnju elektroenergetskog objekta takve snage kakav je onaj planirani u Tuzli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?