Iako se inflacija značajno smanjila, građanima to ne olakšava život

Pred nama neizvjesna zima, veći troškovi, prazne smočnice, ali i lisnice

zima, grijanje
Foto: ilustracija
30.10.2023.
u 08:45

I dok su veću inflaciju u manjem bh. entitetu ponajviše prouzročila poskupljenja električne energije, isto građani FBiH tek mogu očekivati

U posljednjih godinu dana u BiH su značajno poskupjele sve životne namirnice, neke i za više od 50%, dok su primanja umirovljenika i radnika tek neznatno povećana, piše Večernji list BiH.

Vlasti na svim razinama u BiH iznalaze ad hoc i provizorna rješenja o jednokratnim naknadama, privremenim i povremenim novčanim izdvajanjima ili o pokušaju sprječavanja rasta cijena; uglavnom bez bitnijeg rezultata. Iako se inflacija značajno smanjila, građanima to ne olakšava život. Cijene su ranije otišle u nebo i financijski toliki porast troškova života ne mogu pratiti.

Nabava ogrjeva

Potrošačke cijene u FBiH u rujnu su u prosjeku porasle za 0,4% u odnosu na prethodni mjesec. U rujnu 2023. u odnosu na isti mjesec prošle godine cijene su porasle za 2,4% (godišnja inflacija), podaci su Federalnog zavoda za statistiku. S druge strane, godišnja rujanska inflacija u RS-u iznosi 5,7%, a u odnosu na rujan prošle godine najviše je poskupjela električna energija, i to u prosjeku za 16,5%. Podaci Zavoda za statistiku RS-a potvrđuju da cijene hrane i dalje rastu jer je u rujnu ove godine skuplja za 6,3%, a u odnosu na prošli mjesec cijene su više za 0,3%. U RS-u je u tijeku kampanja “Društveno odgovorni” u kojoj se nekoliko proizvođača, distributera i trgovaca odreklo marže. Statistički učinci kampanje bit će vidljivi u studenome. I dok su veću inflaciju u manjem bh. entitetu ponajviše prouzročila poskupljenja električne energije, isto građani FBiH tek mogu očekivati. Trend negativnog poslovanja Elektroprivrede BiH, koji se ogleda kroz višemilijunske gubitke koji bi do kraja godine mogli biti veći od 80 milijuna KM, mogao bi značajno utjecati na cijenu električne energije. Osiromašeni bh. građani mole se za blagu zimu i kažu: “Ili drhtiš zbog računa ili zbog hladnoće”. Srećom, barem za sada toplo vrijeme ide im na ruku s obzirom na to da uglavnom još nije potrebno zagrijavati stanove. Mnogi iz tog razloga, ali i zbog nedostatka novca, još nisu osigurali ogrjev za predstojeću zimu. Tu, srećom, imamo pozitivne vijesti. Naime, pelet i drva ne bi trebali poskupljivati. Muhamed Helać, glasnogovornik kompanije “Drvosječa”, rekao je za klix.ba kako je situacija na bh. tržištu stabilna te da neće biti nestašice peleta, ali i da se ne očekuju značajnija poskupljenja. Cijena tone peleta kreće se od 500 do 520 KM, dok cijena palete ogrjevnog drva iznosi od 150 do 165 KM.

- Trenutačna cijena ugljena lignita po toni iznosi 235 KM, a kamenog ugljena 285 KM - kaže Helać. Govoreći o mogućim promjenama cijene, Helać ističe da ako dođe do poskupljenja, ono neće značajno utjecati na proračun građana. Podsjetimo, cijena peleta po toni prošle godine dosegnula je vrtoglavih 1000 KM, nakon čega je Vlada FBiH donijela odluku kojom najviša prodajna cijena peleta ne može prelaziti 561,60 KM po toni. Ovo je kakva-takva utjeha za građane koji ovu zimu dočekuju praznih smočnica, ali i lisnica.

Bez zimnice

Voće i povrće ove je jeseni dosegnulo vrtoglave cijene, pa su tek rijetki spremili zimnicu. Budući da mnogi svojim plaćama i mirovinama već odavno ne mogu pokriti troškove života, dodatnu glavobolju zadaju im nova poskupljenja koja bi, po svemu sudeći, mogla obilježiti zimu koja nam predstoji. A najviše ih pogađa povećanje cijena namirnica koje svakodnevno moraju kupovati, tako da je za mnoge odlazak u trgovinu, pekarnicu ili na tržnicu postao prava noćna mora. Uz to, pojavio se i novi ratni sukob u Pojasu Gaze. Prethodni, koji još uvijek traje, onaj između Rusije i Ukrajine, cijene pojedinih namirnica vinuo je u nebo pa građani sa strepnjom iščekuju utjecaj novog rata na cijene osnovnih artikala, ali i energenata.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije