Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pred Kongresom saslušanje zbog napetosti u BiH i na Balkanu

17. listopada 2021. u 19:00 1 komentara 856 prikaza

Igra živaca, politička i nacionalne konfrontacija, regionalna previranja, izborna i ustavna reforma s međunarodnim uplivom u Bosni i Hercegovini ušli su u novu, višu fazu nakon koje posve sigurno ništa neće biti isto zbog pokušaja da se silom promijene odnosi u zemlji, piše Večernji list BiH.

Svjedočila je tome i jučerašnja politička i nacionalna kakofonija srpskog i probošnjačkih političkih predstavnika u Predsjedništvu BiH koji su se teško posvađali te iznijeli niz uvreda i međusobno uputili prijetnje. I pri tome je svima bilo jasno kako u sadašnjoj situaciji međunarodna zajednica u BiH apsolutno nije jedinstvena, što otvara prostor za daljnje radikaliziranje odnosa.

Naime, prekretnica na kojoj se trenutačno lome odnosi u BiH su institucije nametnute nakon potpisivanja Daytonskoga mirovnog sporazuma, ali i brojne izmjene koje su uglavnom išle u korist političkog Sarajeva

U čekanju intervencije

Dodik je nakon sastanka s ministrom Linhartom novinarima kazao kako on nema namjeru rušiti teritorijalni integritet BiH, ali je odlučan vratiti suverenitet RS-u kakav mu je dao Dayton. Potvrdivši kako jedinstva u BiH nema, ustvrdio je da rata ipak neće biti, pa ni sigurnost građana, po njegovu sudu, nije ugrožena. - Mi nećemo ratovati ako nas se ne dira - kazao je Dodik koji ne vidi zbog čega su ljudi u BiH zabrinuti.

Ne bi li dokazao kako nema razloga za strah, najavio je kako će u ponedjeljak na sjednicu Predsjedništva BiH u Sarajevo dovesti harmonikaša s kojim tamo kani pjevati. Istodobno je ipak potvrdio kako ne odustaje od plana da RS ospori funkcioniranje Oružanih snaga BiH, kao i pravosudnih tijela države. Pripadnike Oružanih snaga BiH s teritorija RS-a, kako je objasnio, planira potjerati tako što će vojarnama isključiti struju i vodu. Do kraja mjeseca planira zabraniti rad OSA-e na teritoriju RS-a. Entitet će, kako je najavio Dodik, odmah uspostaviti svoju obavještajnu službu.

Istodobno, bošnjački član državnog vrha Šefik Džaferović kazao je kako nitko ne treba dvojiti da će BiH biti obranjena i od ovih novih Dodikovih prijetnji. 
- Dodik radi uzaludan posao koji nikako ne može dati rezultate koje on očekuje, a sve može odvesti u destabilizaciju - kazao je Džaferović. Na intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta pozvali su probošnjački političari, no on je nagovijestio kako pak ne kani reagirati osim ako nije ugrožen teritorijalni integritet.


- Takve ovlasti najbolje je da ostanu u ladici i da se ne koriste. Ali su u ladici. Kada je riječ o Dodikovim najavama, u tom slučaju najprije trebaju reagirati institucije BiH i donositelji odluka. I u ovom trenutku ne vidim nikakvu pravnu osnovu zašto i kako bi ove predodžbe i izjave koje se trenutačno daju mogle postati stvarnost. Isto tako, te odluke, ako govorimo o nekakvom prijenosu, su odluke koje svi moraju donijeti zajednički, dakle, zajedničko rješenje - naglasio je Schmidt.

Takve izjave izazvale su ogorčenje u dijelu sarajevske političke javnosti. 
Iako se radi o pitanjima od suštinske važnosti za RS, upućeni u posljednja zbivanja navode kako korespondiraju i oko raspleta na Kosovu. U tome kontekstu je bio i istup srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Mrkva i batina

Upravo zbog svih događanja na području Balkana te mogućeg pospremanja stvari u BiH i na Kosovu, do kraja mjeseca organizirat će se posebno saslušanje naziva “Angažiranje SAD-a na Balkanu” pred Pododborom za Europu američkog Kongresa. Ovaj je događaj već najavljen na web-stranici američkog Kongresa.

Očekuje se da će se na tome događaju čuti smjernice novoga djelovanja. Još ranije najavljeno je kako će SAD izaći s tzv. crnom listom sankcioniranih dužnosnika, a što bi pak trebalo biti po uhodanoj praksi mrkve i batine dovoljna motivacija da se stvari mijenjaju. No, posve je sigurno kako SAD, iako je najmoćniji, nije jedini strani igrač u regiji.

U cijelom raspletu Hrvati u BiH i njihovi predstavnici igraju konstruktivnu ulogu ne nastojeći podgrijavati dovoljno podignutu temperaturu. Zbog toga i pozivaju na dogovor unutar institucija te, što je za njih najvažnije, izmjene izbornog zakonodavstva koje bi uravnotežile odnose i posve pouzdano pridonijele smanjenju napetosti. •

  • I ja tebi:

    Šalu na stranu ali cijeli svijet je shvatio da je Bakir bošnjački lider i da vlada iz sjene a da je Džaferović isto kao i Komšić jedna obična dvorska luda koji rade što im šef kaže ali neide više tako ... prikaži još! svi moraju otvoriti karte i igrati poštene a ne kao Bošnjaci biraju Komšića za hrvatskog člana predsjedništva i to tri puta podvaljuju gdje god mogu pa neide to tako ili ljudski i pošteno ili svak sebe milom ili silom dosta je bilo .