Sarajevo Jamboree:

Praznik ženskog hokeja u Zetri

Jambore
14.02.2016.
u 13:22

Pedesetak igračica hokeja na ledu iz Hrvatske, Srbije i naše zemlje, okupilo se u Sarajevu na jedinstvenom događaju u regiji - Girl's Jamboree. 

Riječ je o hokejaškim utakmicama u kojima se bore mješoviti timovi sastavljeni od igračica iz različitih klubova. Atmosfera na ledu i oko njega, bila je sjajna!

Ženski hokej doživljava svjetsku ekspanziju, a Svjetska hokejaška federacija IIHF već duže vrijeme promovira rodnu jednakost u ovom ledenom sportu. Prvo svjetsko prvenstvo održalo se 1990. godine, dok se  prvi put na Olimpijadi igrao 1998. godine.  

Djevojčice do 12 godina ovaj sport igraju u mješovitim timovima, pa je takva praksa vladala i u našoj zemlji, s obzirom da je hokej, generalno, bio tek u začecima. Zadnje tri godine pri hokejaškom savezu BiH djeluje jedan ženski tim koji broji devet igračica starijih od 13 godina. Istovremeno, nekoliko mlađih djevojčica priprema se za ulazak u ženski tim. 

"S obzirom da sezona leda u Sarajevu traje samo šest sedmica broj djevojčica nije ni približno odgovarajući, iako postoji veliki intreres. Suviše je kratka sezona, da bi se mnogi odlučili za sportove na ledu. Nadamo se da će izgradnjom male montažne ledene dvorane u Sarajevu, uvjeti za trening i razvoj svih sportova na ledu biti mnogo bolji, što će omogućiti i veći kvalitet naših igrača i igračica. Očekuje nas EYOF 2019 na kojem bismo željeli sudjelovati sa juniorskim muškim i ženskim timom. Zato je ovo i poziv svim zainteresiranim djevojkama da se uključe u naš tim, koji će, nakon kraja ledene sezone, nastaviti sa dvoranskim pripremama. Hokej je najbrži timski sport na svijetu, koji razvija koordinaciju, vještinu kretanja, tatkičko razmišljanje, timski duh i samopouzdanje igračica", rekao nam je Anthony London, selektor BH seniorske reprezentacije i trener ženskog tima. 

U regiji trenutno djeluje tek nekoliko seniorskih ženskih klubova u Sloveniji i jedan u Hrvatskoj. U Srbiji je oformljen tim Serbian Girls kojeg čine najbolje igračice iz Beograda, Novog Sada i Subotice.

Najvažnije razlika u pravilima između muškog i ženskog hokeja je ta što se u ženskom hokeju napad tijelom ne dozvoljava. Muška i ženska oprema se ne razlikuju mnogo, osim kacige - muškarcima je dozvoljeno da na kacigi imaju vizir od pleksiglasa dok žene moraju nositi zaštitnu mrežicu.

Divno je bilo vidjeti djevojke iz Srbije i Hrvatske, kako igraju zajedno uz domaćice iz Sarajeva. Girl's Jamboree ruši mnoge predrasude i pokazuje svu ljepotu i suštinu sporta u kojem granice ne postoje. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?