Milan Tegeltija

Pravosudni sustav funkcionira i ima sposobnost samokontrole

Milan Tegeltija
03.03.2017.
u 15:13

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milan Tegeltija oglasio se danas priopćenjem za javnost povodom velikog interesa javnosti za aktualne događaje koje su tiču odgovornosti nositelja pravosudnih funkcija, u kojem, između ostalog, navodi da su posljednji događaji dokaz da pravosudni sustav funkcionira te da ima kapacitet i sposobnost unutarnje samokontrole.

- Iako sam s jedne strane zabrinut svaki put kada se neki nositelj pravosudne funkcije nađe pod krivičnim ili disciplinskim postupkom, s druge strane osjećam zadovoljstvo zbog činjenice da je to pokazatelj funkcioniranja pravosudnog sustava u smislu opredijeljenosti za suočavanje i rješavanje devijacija unutar samih pravosudnih institucija koje nesumnjivo postoje i pred kojima ne smijemo 'zabijati glavu u pijesak' - istaknuo je Tegeltija, bez namjere da prejudicira ishode krivičnih i disciplinskih postupaka, te uvažavajući presumpciju nevinosti koja vrijedi za sve građane, uključujući i sudce i tužitelje.

Ocijenio je nadalje da je to dokaz da pravosudni sustav funkcionira i kada su u pitanju sami nositelji pravosudnih funkcija, suci i tužitelji koji se eventualno ogriješe o zakon, te da sustav ima kapacitet i sposobnost unutarnje samokontrole.

Dodao je da takvi postupci protiv sudaca i tužitelja sa sobom nose jednu razumnu gorčinu kod građana, „ali ni jedno liječenje, pa ni liječenje sustava od određenih bolesti i slabosti, nije prijatno i sa sobom nužno nosi jedan gorak osjećaj“.

- No, bez obzira na gorčinu, mislim da su zadnji događaji, koliko god gorčine izazvala, ustvari jedan nužan i dobar znak o ozbiljnosti pravosudnog sustava da, prije svega, riješi probleme unutar sebe, kako bi što uspješnije i bolje mogao rješavati probleme korupcije i organiziranog kriminala u društvu, koji su obuhvaćeni njegovom nadležnošću - poručio je Tegeltija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije