Poruke s debate "Pravo na pravdu" koju je EU u BiH organizirao u Livnu

Pravosuđe mora riješiti problem nezakonito izdanih koncesija

21.07.2023.
u 20:18

Transparentnost rada pravosuđa, procesuiranje korupcije i zloupotrebe koncesija te (ne)povjerenje građana u pravne institucije bile su glavne teme debate "Pravo na pravdu" koju je EU u BiH organizirao u Livnu, piše Večernji list BiH. Uz gostujuće paneliste, izvršnu direktoricu Transparency Internationala u BiH Ivanu Korajlić, direktora BIRN-a BiH Denisa Džidića, sudjelovali su i Martina Baković, predsjednica Kaznenog odjela Općinskog suda Livno, zamjenik glavnog tužitelja Županijskog tužiteljstva Livno Mladen Stojanović te gradski vijećnik Ivica Brešić kao aktivist neformalne skupine građana "Zaštitimo izvore Mandeka". Uz napomenu kako je EU u BiH posvećen podršci unaprjeđenja vladavine prava kao jedne od ključnih oblasti u napretku zemlje na putu k članstvu u EU, šef Odjela za vladavinu prava Alfredo Strippoli naglasio je kako građani BiH moraju imati pravo na pravdu: "Prilika je ovo za građane da progovore o potrebama i iskustvima u radu pravosuđa u BiH s naglaskom na iskustva u lokalnim zajednicama." A građani su iskoristili tu priliku, osobito oni iz neformalne skupine "Zaštitimo izvore Mandeka", koji pet godina prosvjeduju i dokazuju nezakonitosti u izdavanju koncesije za istražne radove u svrhu eksploatacije pitke vode u njihovoj mjesnoj zajednici, istaknuo je Ivica Brešić i dodao: " To ide izravno na štetu nas koji živimo tamo jer su tadašnji bušači koji su došli na tu lokaciju rekli nama da ćemo sigurno ostati bez vode.

Srećom, imali smo dovoljno dokumentacije. S tom dokumentacijom vjerujem da ćemo ovaj put dokazati sve ono što smo cijelo vrijeme tvrdili i da napokon netko odgovara za kriminal koji se događa u sustavu izdavanja koncesija."

Osim građana, prijave vezane uz korupciju počeli su podnositi i državni službenici, među njima i dipl. ing. strojarstva Ivan Dolić, stručni savjetnik-suradnik za energetiku u Ministarstvu gospodarstva HBŽ-a. Uz napomenu da podržava inicijativu građana za Mandek, elaborirao je i nepravilnosti vezane uz gradnju VE Ivovik, koju izvode China National Technical Import & Export Corporation i Powerchina Resources LTD. S tim u vezi naglasio je kako je investitor počeo s radovima iako nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi te da je nekolicina oštećenih vlasnika iz Zagoričana angažirala odvjetnika i podnijela tužbu protiv investitora zbog ometanja posjeda jer im je on, kako su u tužbi naveli, bez osnove i protupravno, čak mimo projekta, zaposjeo parcele (njihov posjed), za što imaju dokaze koje će provesti na Općinskom sudu Livno. Među njima je i Žarko Ivković, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, koji je o tome svojedobno pisao u tekstu "Kinezi pokraj Livna grade najveći vjetropark u BiH, ali na otetom zemljištu: 'Bez pitanja su ušli na privatni posjed'". Dolić je taj broj Večernjeg lista predao šefu Odjela za vladavinu prava EU u BiH Alfredu Strippoliju kako bi Ivkovićev tekst osobno pročitao.

Predsjednica Kaznenog odjela Općinskog suda u Livnu Martina Baković istaknula je kako je korupcija ozbiljan izazov s kojim se suočavaju sve države svijeta, pa tako i BiH. Na novinarski upit koliko je slučajeva korupcije procesuirano u Općinskom sudu Livno, odgovorila je: "U razdoblju od 1. siječnja 2019. do 1. srpnja 2013. zaprimljena su 63 predmeta iz oblasti korupcije, od kojih je 60 riješeno." Što se tiče koncesija, napomenula je da pred Općinskim sudom trenutačno nema ni jedan formiran predmet iz te oblasti.

Za slučaj "Mandek" od županijskog tužitelja Mladena Stojanovića doznali smo da je predmet u fazi istrage. "Nedavno smo predstavili i rezultate istraživanja transparentnosti rada pravosudnih institucija i, nažalost, i dalje imamo velike probleme vezane uz dostupnost informacija", kazala je izvršna direktorica TI-ja u BiH Ivana Korajlić. Istaknula je kako je Sud u Livnu po tom pitanju iznad prosjeka u odnosu na ostale sudove, sa 64 od mogućih 100 bodova, dok je Tužiteljstvo ostvarilo 34 boda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije