Ministar Salko Bukvarević:

Prava i sredstva za braniteljsku populaciju neće se smanjivati

03.01.2016.
u 07:00

Na prvom zasjedanju domova Parlamenta u 2016. u setu će biti razmatrane izmjene i dopune niza zakona koji reguliraju status i prava branitelja

Osnovno i strateško opredjeljenje resornog ministarstva, kao i Vlade FBiH, koje je kao takvo navedeno i u Reformskoj agendi je da se razina prava i sredstava koja se izdvajaju za braniteljsku populaciju ne umanjuje, kazao je za Fenu ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata FBiH Salko Bukvarević.

Redovita isplata

Na prvom zasjedanju domova Parlamenta u 2016. u setu će biti razmatrane izmjene i dopune niza zakona koji reguliraju status i prava braniteljske populacije. "Osigurat ćemo redovitu isplatu invalidnina svaki mjesec do desetog, redovitu isplatu naknada za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja, nastaviti s inicijativom k Federalnom ministarstvu pravosuđa za izmjene i dopune Zakona o federalnim ministarstvima i drugim organima uprave s ciljem definiranja nadležnosti o pitanju evidencija iz oblasti vojne obveze", najavio je Bukvarević u razgovoru za Fenu. Kad je riječ o rezultatima rada ministarstva u protekloj godini, ističe da je u suradnji s organizacijama šehida i poginulih branitelja upućena inicijativa k Federalnom zavodu MIO za izmjene i dopune zakona radi reguliranja statusa supruga šehida i poginulih branitelja mlađih od 45 godina. Značajnim smatra i to što je izvršena izmjena i dopuna niza podzakonskih akata te harmonizirani drugi propisi i osigurana primjena Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite u svim županijama. Bit će nastavljena harmonizacija i osigurano provođenje Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko- invalidske zaštite jednako na području FBiH i u svim županijama.

Tijek revizije

Revizija u prvoj fazi treba biti završena u potpunosti i za kontrolu u 2016. Bukvarević navodi da ima još oko 40.000 predmeta uključujući i predmete koji se ponovno, jedanput od tri puta, rade zbog postupanja po presudama Ustavnog suda FBiH i predmeta novih korisnika po Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju. U drugoj fazi, odnosno u Institutu za medicinsko vještačenje, bit će završena ocjena za još oko 10.000 predmeta i u trećoj fazi, upravnom rješavanju bit će završeno još oko 14.000. "Revizija je u prvoj fazi izvršena u oko 120.000 predmeta, uključujući i one koji su ponovno rađeni zbog postupanja po presudama Ustavnog suda FBiH. U drugoj fazi, odnosno u Institutu za medicinsko vještačenje, završena je ocjena oko 27.000 predmeta i u trećoj fazi, upravnom rješavanju, završeno je oko 34.000 predmeta. Izvršena je rekonstrukcija i u skladu sa zakonom i pravilnicima formirano je i radi 7 revizorskih timova za kontrolu. U skladu sa zakonom imenovan je i funkcionalan Revizorski tim za koordinaciju. Ostvaren je partnerski odnos s predstavnicima braniteljskih organizacija svih komponenti OS BiH u realizaciji zadataka Ministarstva", istaknuo je.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije