Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Pranje posuđa – svakodnevna aktivnost koja jača mozak

Kada perete posuđe, potpuno ste fokusirani na zadatak koji vam stoji na raspolaganju. Multitasking je ovdje gotovo nemoguć, pa je zbog toga ova aktivnost dobra za mozak jer drži pažnju.
24. ožujka 2021. u 07:05 0 komentara 103 prikaza

Neurolozi Dean i Ayesha Sherzai kažu da je razvijanje pažnje nužno za održavanje zdravlja mozga.

„Pažnja je čuvar svijesti. Ako je ona narušena, sve što stoji iza nje je takođe narušeno. Ne možete pamtiti, ne možete izvršavati neke funkcije. Zato je je važno da je ojačate koliko god možete dok ste mladi“, rekao je Sherzai.

Mozgalice i ukrštene riječi nisu jedine koje mogu trenirati pažnju. I neke svakodnevne aktivnosti, kao što je pranje posuđa, također pomaže, piše Mind Body Green.

Kako pranje posuđa može dovesti do boljeg zdravlja mozga?

Kada perete posuđe, fokusirani ste na to što radite, kao i na detalje, u smislu jeste li  svaki dio dobro oprali. To je svakodnevna aktivnost uz koju ne možete raditi nešto drugo i upravo je zbog tog fokusiranja ona dobra za mozak.

„Pozornost postaje ugrožena tijekom obavljanja više zadataka, a održavanje njene oštrine ključno je za optimizaciju funkcije mozga kako starite. Starenjem vaš fokus postaje sve više narušen, a multitasking samo otežava zadržavanje oštrine“, rekao je Sherzai.

Ipak, ovde nije toliko riječ o  stvarnom činu pranja posuđa koliko o tome da obratite pažnju na ono što je pred vama i usredsredite se na zadatak od početka do kraja, prenosi N1. 

„To je poput japanske čajne ceremonije. Ne radi se o ispijanju čaja, radi se o činu detaljnog prolaska kroz to“, kaže Sherzai i dodaje:

„Ili, uzmite pečenje. Slično tome, obraćate pažnju na svaki korak i na svako precizno mjerenje. Ova aktivnost zapravo može postati prilično meditativna. Ne mislite ni na što drugo. To je odličan primjer održavanja fokusa i praćenja jedne stvari“.

Da, pranje posuđa može pomoći da se fokusirate i time utječete na zdravlje mozga, ali to nije jedina aktivnost koju možete koristiti. I aktivnosti poput vrtlarenje, pletenje ili crtanja, mogu biti dobre za mozak.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.