ISKORISTITE IH

Poznati desert slavi svoj dan: Blogerica otkrila trikove za pripremu najbolje baklave kod kuće

17.11.2021.
u 16:44

Kraljica kolača", kako često nazivaju baklavu, danas, 17. studenog, slavi svoj dan, a kako to bolje proslaviti nego pripremom ovog orijentalnog deserta? Mnogi misle da je vrlo jednostavno pripremiti baklavu, složiti kore i orahe između, ali postoji niz trikova i postupaka u pripremi koji je čine ukusnijom, sočnijom i boljom, pa bi bilo dobro slijediti ih.

Munevera Mulalić iz susjedne Bosne i Hercegovine nije profesionalna kuharica, ali njezini recepti koje dijeli na Facebooku i Instagramu toliko oduševljavaju ljude da je postala sve popularnija na ovim prostorima, pa smo potražili njezine savjete i trikove za izradu baklave. Kako kaže, poseban ukus daje tirit pomiješan s orasima, a evo kako to sve napraviti.

Treba vam:

1 okrugla posuda za kolače

1 kg jufki za baklavu

500 grama maslaca

1-2 žlice ulja

800 grama mljevenih oraha

1 jaje + 1 žlica maslaca + malo brašna - za tirit

1 šalica šećera za orahe + 2 kg šećera za preljev

2 litre vode

 

Priprema:

Prvo napravite tirit. Umutite jaje i maslac, pa dodajte brašno dok ne dobijete sitne mrvice. Još ga usitnite rukama i prebacite u jednu tepsiju da se posuši. Ovo možete napraviti nekoliko sati ili dan prije slaganja baklave. Pomiješajte ga s mljevenim orasima i šalicom šećera kada je suh. Istopite maslac i uklonite bijelu pjenicu jer može dati gorki okus baklavi kada se ispeče. Namastite dno posude i stavite  5 jufki jednu na drugu - između ih možete malo namastiti. Stavite smjesu od oraha i tirita, pa ponovite postupak. Na završni sloj stavite 3-4 jufke, i namastite ih uljem. Izrežite baklavu na komade koji vam odgovaraju i prelijte preostalim maslacem, pa ostavite pola sata da upije masnoću.  Pecite je na 150°C, a nakon što porumeni smanjite temperaturu na 130°C, jedno sat i pol do dva, prenosi Klix. Dok se baklava peče pripremite preljev. Pomiješajte šećer i vodu i jedan lonac i stavite da se kuhaju. Nakon što dobijete blago ljepljivu teksturu, ostavite da se ohladi - nikako ne smije biti vruć kada ga stavljate preko baklave.  Izvadite baklavu kada je gotova i pustite da se malo ohladi. Zalijevajte polako, od jednog kraja posude do drugog. Pustite da se sve upije i spremna je za posluživanje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije