Čović i Ljubić objavili poziv

Poziv Hrvatima da izađu na izbore, a Bošnjacima da zajedno grade državu bez preglasavanja

07.09.2018.
u 09:00

Čelnici Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović i Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić pozvali su Hrvate u BiH da izađu na predstojeće izbore, a bošnjačke stranke i građane da zajedno s Hrvatima grade stabilnu i funkcionalnu zemlju temeljenu na uvažavanju konstitutivnosti i jednakopravnosti naroda smatrajući to jedinim ispravnim putem prema ostvarenju ciljeva članstva u EU i NATO savezu. U svojevrsnom proglasu Čović i Ljubić obraćaju se i svim drugim građanima i narodima te predstavnicima međunarodne zajednice.

Odnosi Hrvata i Bošnjaka

- S obzirom na predstojeće opće izbore, pozivamo sve Hrvate u BiH, kao i one koji žive izvan BiH, a imaju bh. državljanstvo da izađu na izbore te tako ispune svoju nacionalnu i građansku dužnost. Narod kojemu pripadnici drugoga naroda biraju političke predstavnike nije konstitutivan narod, a tako izabrani politički predstavnici nisu legitimni predstavnici. Nelegitimni predstavnici konstitutivnih naroda ne mogu formirati legitimnu i stabilnu vlast, a nelegitimna vlast nužno cijelu državu uvodi u nestabilnost i nefunkcionalnost te političke i sigurnosne krize - navodi se u ovome obraćanju Čovića i Ljubića. Tvrdi se kako svi bitni politički problemi u BiH nastaju zbog relativiziranja, negiranja i kršenja načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Upućuje se poziv Bošnjacima i političkim predstavnicima “da poštuju načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i time doprinesu izgradnji i jačanju povjerenja među konstitutivnim narodima te uspostavi legitimne, stabilne, funkcionalne i učinkovite vlasti u BiH”. Pri tome ocjenjuje kako su odnosi dvaju naroda imali različite faze te da je pogrešnih poteza bilo na jednoj i na drugoj strani. - Žao nam je ako su neki politički potezi hrvatskih predstavnika kod Bošnjaka shvaćeni kao negiranje njihovih konstitutivnih prava, političkog subjektiviteta i nacionalnog dostojanstva, posebice u dijelovima BiH gdje su Hrvati većina. Izražavamo iskreno žaljenje. Također očekujemo da ne činite Hrvatima ono što ne biste htjeli da Hrvati urade vama, bilo da je riječ o izborima, političkom ili svakodnevnom životu - navodi se u ovoj poruci. Čović i Ljubić dodaju, međutim, kako te poruke ne treba smatrati izrazom slabosti ni straha, “nego izrazom nacionalne i političke zrelosti i snage te odgovornosti prema zajedničkoj nam državi”.

EU i NATO savez

- Hrvati u BiH su autohton, konstitutivan i državotvoran narod, stoga vas pozivamo da zajedno gradimo državu po mjeri sva tri konstitutivna naroda i svih građana - državljana. Takva država, među ostalim, mnogo je spremnija i poželjnija za članstvo u EU i NATO nego država koja ne poštuje vlastiti ustav i krši najvažniji međunarodni sporazum koji su potpisali njezini predstavnici - navodi se. Osudili su pokušaje zastrašivanja Hrvata, prijetnje ratom, kao i nastupe s pozicije “majorizatorskih i šovinističkih pozicija” koji bi htjeli ukinuti konstitutivnost te Hrvate u vlastitoj zemlji napraviti građanima drugoga reda. U to su ubrojili i pokušaj državnog udara donošenjem neustavnoga entitetskog zakona o izborima te da je iznimna šteta što nije prihvaćen prijedlog HNS-a o izmjenama Izbornog zakona.

Komentara 3

Avatar Feral
Feral
09:51 07.09.2018.

Pozivam sve koji će izaći na izbore da ne glasaju ni za jednoga od vas, jer ništa doba narodu nećete donijeti.

DU
Deleted user
14:20 07.09.2018.

Narod kojemu odabrani pripadnici vlastitog naroda biraju političke predstavnike nije pametan narod, a tako izabrani politički predstavnici su dobro i dugo uhljebljeni.

MI
mijo19
11:00 07.09.2018.

Ma je li 4 godine ste tu na vlasti i ništa od obečanja niste ispunili, samo se sjetite vaše priče dok je Lijanovićeva vlast bila.... Ja koji jedva kraj sa krajem sabiram i radim za 400 KM i do sada koji sam vam davao glas misleći da uistinu želite nešto nam bolje... sada jasno vidim da sam se grdno prevario i da ništa bolji niste od "Boljitka" samo svoje zapošljavate radno nesposobne na mjesta koja ne zadovboljavju niti strucnom spremom niti iskustvom, uveli ste poreze na gorivo samo tako kao da smo ovce za šišanje i vi ste neki hrvati molim vas nemojte... samo gledate svoje interese i raspodjelu naših para... i kazu predizborna kampanja dali smo vam asfalt rasvjetu ko je dao sve ste vi to nama uzeli plus vaše plače vile i automobili tjelohranitelji itd. nek glasa više tko hoce ja necu...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?