Dragan Čović

Pozitivan europski put BiH ne može usporiti referendum u RS-u

Dragan Čović
05.09.2016.
u 14:21

"Siguran sam što se tiče europskog puta, iz mog zadnjeg kontakta s Miroslavom Lajčakom, sve se priprema da mi na idućoj sjednici 20. rujna dobijemo pozitivan odgovor", rekao je Čović

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović izjavio je novinarima kako referendum u Republici Srpskoj neće imati nikakav značajan utjecaj na europske integracije BiH.

On je kazao kako će BiH dan nakon referenduma imati samo odluku o tome da jedan narod želi ili ne želi obilježavati određeni datum. Dodao je da se pomno sluša i što govore euvropski političari ističući kako se u BiH mora poštivati Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH. 

"Siguran sam što se tiče europskog puta, iz mog zadnjeg kontakta s Miroslavom Lajčakom, sve se priprema da mi na idućoj sjednici 20. rujna dobijemo pozitivan odgovor. Ovaj put možemo reći da smo sve uvjete ispunili i to nitko ne osporava", rekao je Čović, piše Klix.ba. 

Čović je rekao kako sve u BiH nakon toga čeka ozbiljan posao i da će to kazati i svojim koalicijskim partnerima. On je dodao da je obišao sve zemlje regije i da se sve nalaze u boljem položaje od naše države. 

U tom kontekstu podsjetio je da je Makedonija dobila kandidatski status 2005. godine, a da je pregovarači proces otvorila 2009. godine i da se u toj poziciji nalazi i danas. 

On je kazao i da će BiH imati dobre preduvjete da krajem naredne godine dobije kandidatski status međutim da se taj status mora pretvoriti u stanje koje će nas voditi ka EU, a to je primarno transformiranje BiH. 

Kaže da ne može zamisliti kako će BiH ići europskim putem s unutarnjom strukturom kakvom ima počevši od Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH i Vijeća za implementaciju mira (PIC). 

Čović je istaknuo kako misli da pozitivan europski put BiH ne može ni na koji način usporiti referendum u RS-u za koji smatra da su mu svi posvetili previše vremena. 

Član Predsjedništva BiH demantirao je i pisanja medija da je rad Predsjedništva BiH blokiran. Kako kaže, s koalicijskim partnerima će razgovarati u utorak o projektima zdravstva, poljoprivrede, infrastrukture, branitelja, ali i kadroviranja te zakazivanja sjednica. 

On je kazao kako je njegov zadatak da se u skorije vrijeme nametne rješenje za presudu Sejdić-Finci i problem reorganiziranja BiH. 

"Kako objasniti da se netko poziva na vitalni interes zato što Hrvati traže kanal na hrvatskom jeziku. Bez obzira što tko mislio o tome, poziva se na vitalni interes jednog naroda jer drugi narod traži kanal na svom jeziku. Ta pitanja ćemo staviti u prvi plan", rekao je Čović. 

Zaključio je kako je zbog toga važno otkočiti funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?