Tužiteljstvo BiH

Povučena prijava protiv v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić

23.06.2017.
u 12:30

Državni tužilac Miroslav Janjić povukao je disciplinsku prijavu protiv vršiteljice dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gordane Tadić koju je podnio prošlog mjeseca zbog “nemara i nepažnje u vršenju dužnosti”.

Kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), prijava protiv Tadić, koja je podnesena prošlog mjeseca, je povučena, te o njoj neće odlučivati Ured disciplinskog tužitelja VSTV.

Janjić je krajem svibnja ove godine prijavio Tadić kazavši da želi informirati javnost “o stupnju nemara u radu na predmetima ratnih zločina, iskazanom u nepokazivanju minimuma zanimanja za rad na ovim predmetima od strane v.d. glavnog tužiteljau vrijeme dok je obavljala dužnost rukovoditelja Odjela za ratne zločine”.

Janjić je tvrdio da je Tadić prekršila Pravilnik o radu Tužiteljstva BiH, odnosno da nije pravilno organizirala i nadgledala rad tužiteljaa na slučajevima ratnih zločina, kao i da nije izvršavala svoju obvezu da pregleda optužnice za ratne zločine.

On se pozvao na analizu međunarodne sutkinje Joanne Korner o radu Državnog tužiteljstva, u kojoj je, kako navodi, Tadić kazala da nije pregledala optužnice.

Tadić je negirala navode Janjićeve prijave i kazala da je suspendirani glavni tužitelj Goran Salihović bio odgovoran za stanje u Tužiteljstvu BiH, te da su preporuke sutkinje Korner prihvaćene.

“Ove činjenice su poznate Uredu disciplinskog tužitelja, kao i VSTV-u”, rekla je tada Tadić.

Ona je dodala i da je zbog kršenja pravila i procedura u radu podnijela dvije disciplinske prijave protiv tužitelja Janjića, među kojima je neblagovremeno ulaganje žalbe, zbog čega je oslobađajuća presuda u predmetu “Gibraltar” postala pravomoćna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije