Nesigurni proizvodi u BiH

Povlače se biciklističke kacige, romobili, igračke, ljestve…

04.09.2017.
u 14:00

Inspekcijske kontrole, koje se redovito provode u BiH, sve češće rezultiraju pronalaskom neispravnih proizvoda koji se povlače s tržišta i uništavaju, piše Večernji list BiH.

Ozbiljni rizici za zdravlje

Nedavnim inspekcijskim nadzorom povučene su dječje kacige i ljestve koje predstavljaju ozbiljan rizik za zdravlje korisnika jer ne pružaju zaštitu od udara i ozljeda. Povučeni proizvodi uvezeni su iz Kine i Srbije, a ima i onih s bh. tržišta, stoji u podacima Agencije za nadzor nad tržištem.

Biciklistička kaciga PR534, koja je povučena s tržišta, nije usklađena s naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi i ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu. Nakon ispitivanja, utvrđena su vidljiva oštećenja koja mogu prouzročiti ozljede korisnika: širina steznoga remena manja je od propisane, kopča steznog remena naliježe na bradu korisnika. Osim tog proizvoda, povučene su i biciklistička kaciga Racing PW 920-240 IG303091 te biciklistička kaciga LW 830. U izvješću o povlačenju tog proizvoda stoji kako navedeni proizvod nije usklađen s naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi. Osim toga, navedeno je kako je proizvod nepotpuno označen, a nedostaje i obvezno upozorenje na proizvodu i pakiranju.

Proizvod predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje korisnika jer ne pruža zaštitu od udara i ozljeda, stoji u obavijesti na stranici Agencije za nadzor nad tržištem. Uz biciklističke kacige, nedavno su s bh. tržišta povučene i drvene ljestve. U podacima je navedeno kako predstavljaju rizik od ozljede jer funkcionalne dimenzije ljestvi nisu u skladu s propisanim dimenzijama, nema upute za uporabu, a i oznake nisu potpune. Te ljestve proizvedene su u BiH, a osim njih, povučene su još dvoje, čije su zemlje podrijetla Srbija i Turska. U prošlom mjesecu jedan od proizvoda koji su povučeni je i Skateboard X Spot.

Povučen je zbog izbočine vrhova vijaka koji se nalaze iznad gornje površine daske, a tijekom ispitivanja proizvoda došlo je do prijeloma daske. Taj proizvod nije imao ni oznake ni druge zahtjevane informacije, a nije bilo ni upute za uporabu proizvoda te je utvrđeno kako ne ispunjava sigurnosne zahtjeve propisane u normi. Osim tog proizvoda, povučena su i dva romobila - skuter tricikl i Hot Wheels. Iako su ta dva romobila podrijetlom jedan iz Turske, a drugi iz Grčke, ni jedan od njih nije ispunio zahtjeve.

Navodi se kako na tim romobilima ne postoje dva mehanizma za zaključavanje niti mogućnost automatskog aktiviranja mehanizma, upravljač se izvukao tijekom ispitivanja proizvoda, a ni upute za uporabu nisu navedene ni na jednom od triju službenih jezika u BiH, zbog čega nisu ispunjeni sigurnosni zahtjevi. Proizvod koji je također povučen je i biciklistička kaciga Rollerblade 00685300-7E1-Workout Helmet Silver. U izvješću o povlačenju proizvoda stoji da navedeni proizvod nije usklađen s naredbom o osobnoj zaštitnoj opremi.

Najviše štete potrošačima

Mjerodavne inspekcije naložile su mjere povlačenja i uništavanja navedenih proizvoda s tržišta, a potrošačima koji su kupili neke od tih proizvoda preporučuje se da ih odmah prestanu koristiti, navedi se u izvješću Agencije za nadzor nad tržištem. Zbog kršenja propisa prilikom uvoza raznih proizvoda u BiH, najviše štete naneseno je potrošačima. Sve češće svoje zdravlje izlažu opasnosti, što pokazuje i stalno povlačenje nesigurnih proizvoda s bh. tržišta.

Tijekom aktivnosti nadzora tržišta u prošloj godini realizirano je 268 inspekcijskih kontrola u okviru kojih je administrativno, vizualno i laboratorijski kontrolirano 229 različitih modela, 188 modela proizvoda je ispitano u laboratorijima, od čega 108 modela, točnije 47,1%, nije ispunjavalo propisane sigurnosne zahtjeve. Kao rezultat navedenih aktivnosti, s bh. tržišta povučeno je 6425 komada proizvoda, od čega ih je uništeno 4850.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije