Izvješće za 2014.

Povjerenstvo odbilo 5638 zahtjeva za verifikaciju stare devizne štednje u FBiH

Image: 0173928727, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, Alamy
15.12.2015.
u 07:00

Ukupne procijenjene obveze Federacije BiH po osnovi stare devizne štednje iznose 1.150,000.000 konvertibilnih maraka Do konca 2014. godine isplaćeno je ukupno 697,931.446,51 KM

Federalna Vlada prihvatila je izvješće Povjerenstva za reviziju verifikacije stare devizne štednje za 2014. godinu, u kojem je navedeno da su ukupne procijenjene obveze Federacije Bosne i Hercegovine po ovoj osnovi 1.150,000.000 konvertibilnih maraka, dok će točan iznos biti utvrđen nakon kompletnog postupka verifikacije potraživanja. U izvješću, koje Večernji list ima u svom posjedu, navodi se kako su do 31. prosinca 2014. godine 103.592 vlasnika računa stare devizne štednje podnijela zahtjeve za verifikaciju, a izdano je ukupno 101.886 potvrda o verifikaciji. Po osnovi stare devizne štednje je do konca 2014. godine isplaćeno ukupno 697,931.446,51 KM.

Dokumentacija u RS-u

Ukupni troškovi postupka verifikacije računa stare devizne štednje do 31. prosinca 2014. godine iznose 4,739.183 KM, navodi se u izvješću. U ukupno obrađenim predmetima Povjerenstva za verifikaciju računa stare devizne štednje, čiji je zadatak u drugom stupnju rješavati predmete po žalbama na odluke prvostupanjskog organa (FIP-a i AFIP-a), od 2005. godine zaključno s 31. 12. 2014. odobrene su 13.783 verifikacije čija ukupna vrijednost iznosi 185,791.162,06 KM. U istom razdoblju Povjerenstvo je odbilo 5638 zahtjeva za verifikaciju. Odbijeni zahtjevi su u većini slučajeva zbog nemogućnosti utvrđivanja relevantnog depozita ili slučajevi kada je vlasnik štednje raspolagao svojom štednjom tako što ju je prebacivao na drugu osobu ili njome prometovao, odnosno raspolagao štednjom na način suprotan odredbama Zakona o izmirenju obveza po osnovi računa stare devizne štednje i uredbe o postupku verificiranja tražbina i gotovinskih isplata po osnovi računa stare devizne štednje u Federaciji BiH.

U fazi prikupljanja podataka utvrđeno je da za pojedine banke ili njihove organizacijske jedinice osnovnim podacima o računima stare devizne štednje raspolaže APIF Republike Srpske. U kontaktima između predstavnika Federalnog ministarstva financija i predstavnika APIF-a Republike Srpske, predstavnici Federalnog ministarstva financija su upoznati s podacima s kojima raspolaže APIF Republike Srpske. Zaključeno je da će APIF Republike Srpske za potrebe Federalnog ministarstva financija osigurati i ostale podatke s kojima raspolaže, a koji budu potrebni za konačno utvrđivanje salda na dan 31. 12. 1991. godine, kao i promjene na računima nakon tog datuma. U izvješću se navodi kako će se podaci osigurati u elektroničkom obliku ili će se omogućiti uvid u listinge s podacima.

Nepotpuni podaci

U fazi prikupljanja podataka konstatirana je i sljedeća problematika, veliki broj izgubljenih ili nestalih deviznih knjižica, potom nepotpuni podaci dobiveni od banaka, zatim problem zbog nepotpunih podataka, neadekvatne forme ili zbog izdavanja novih knjižica za staru deviznu štednju (Nova banjolučka banka u slučaju Kupresa i dr). Evidentno je i da su pojedini vlasnici stare devizne štednje s područja RS (npr. Foba), po toj osnovi dobili certifikate u FBiH, a svaki promet certifikatima po osnovi stare devizne štednje, osim u postupku nasljeđivanja i formalnog darovanja ugovorom, ima za posljedicu gubitak prava na verifikaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?