INTERVJU: RADOJE VIDOVIĆ

Povijesna prilika za Hrvate središnje Bosne da imaju predstavnika u Saboru RH

02.07.2020.
u 21:15

Stalno se potencira pitanje što ako Hrvati iz BiH donesu prevagu, iako se to do sada nikada nije dogodilo. Te teze provlače oni koji ne žele dobro Hrvatskoj jer nastoje potpuno prekinuti suradnju RH s Hrvatima koji žive izvan domovine i optužiti Hrvate izvan Hrvatske za svoje neuspjehe.

Kreševljak Radoje Vidović iza sebe ima bogato političko iskustvo. Bio je načelnik Kreševa, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta FBiH. Osim dužnosti predsjednika OO HDZ-a BiH Kreševo, trenutačno je i predsjednik Županijskog odbora ove stranke na razini Srednjobosanske županije. Rođen je 1970. godine u Kreševu, otac troje djece, a po zanimanju profesor povijesti i zemljopisa. Član je Povjerenstva za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, a kao pripadnik HVO-a bio je i aktivni sudionik Domovinskog rata. Vidović je kandidat HDZ-a za 11. izbornu jedinicu na predstojećim izborima za Sabor RH i mogao bi biti prvi zastupnik u ovom tijelu iz središnje Bosne. O tome, ali i o brojnim drugim temama govori u intervjuu za Večernji list BiH.

Što vam, s obzirom na bogatu političku karijeru, znači nominacija za Hrvatski sabor?

Za mene je izuzetna čast biti na listi za Hrvatski sabor te koristim prigodu zahvaliti predsjedniku dr. Draganu Čoviću i predsjedniku Andreju Plenkoviću na ukazanom povjerenju. Mislim da je moja nominacija, ali još više treća poziciji na listi HDZ-a u 11. izbornoj jedinici, poruka priznanja Hrvatima središnje Bosne za doprinos pobjedama HDZ-a na svim dosadašnjim izborima u RH, a, s druge strane, i poruka o važnosti središnje Bosne za hrvatski narod u cjelini.

Kandidat ste HDZ-a za 11. izbornu jedinicu. Može li ova stranka “uzeti” sva tri mandata, odnosno dobiti sva tri zastupnika, koliko ih iz ove izborne jedinice ulazi u Sabor?

Duboko sam uvjeren da će Hrvati u BiH i u dijaspori prepoznati zalaganje HDZ-a i predsjednika Plenkovića na potpori koju pruža Hrvatima BiH. Ova potpora veoma je konkretna i ogleda se kako u zagovaranju prava Hrvata u BiH u međunarodnim krugovima tako i u konkretnoj financijskoj i drugoj pomoći koja se realizira iz proračuna RH. Također, mislim da se na našoj listi nalaze kvalitetni kandidati u koje Hrvati iz BiH i dijaspore mogu imati povjerenje da će na najbolji način zastupati njihove interese u Hrvatskom saboru. Mislim da je ovoga puta jasnije, posebice Hrvatima u BiH, da izbor neovisnih kandidata i kandidata drugih stranaka, koje već nagovještavaju da ne žele u vlast nego samo kritizirati iz udobnih saborskih fotelja, ne može pomoći rješavanju brojnih izazova koji stoje pred Hrvatima BiH. Zbog toga vjerujem da će Hrvati iz 11. izborne jedinice, a presudno iz BiH, izabrati sva tri kandidata s liste HDZ-a.

Iako je u slučaju ovih tzv. općih izbora teško voditi personaliziranu kampanju, što bi bio vaš izborni program u ovom slučaju, zašto bi birači trebali glasati za vas?

Čitav moj život obilježen je ljubavlju za ovaj naš kraj i naš narod. Sukladno tome djelovao sam od Domovinskog rata kao bojovnik HVO-a, do svakog radnog mjesta ili dužnosti koju sam obnašao, nastojeći, u danim okolnostima, uvijek učiniti najviše, čuvajući osobno dostojanstvo i dostojanstvo naroda kojem pripadam. Nikada nisam bio sklon davanju nerealnih obećanja, mislim da birači nisu zaslužili da im se daju lažne nade, a da će svoju odluku donositi na temelju procjene moga dosadašnjeg rada i zalaganja te moje sposobnosti da ih predstavljam u Hrvatskom saboru. Moj program je program HDZ-a, dolazim iz BiH i moj prioritet bit će Hrvati BiH. Najvažnije pitanje svakako je zaštita ustavne pozicije Hrvata središnje Bosne i BiH u cjelini jer su pred nama veliki izazovi u ovom pogledu, a Republika Hrvatska u tome nam može mnogo pomoći. Također, moramo unaprijediti gospodarsku suradnju dijaspore s Republikom Hrvatskom i Hrvatima u BiH te osigurati veću financijsku pomoć Hrvatima u BiH. Zalagat ću se i za to da se Hrvate u BiH uključi u mjere socijalne i demografske politike Republike Hrvatske kako bi i Hrvati iz BiH imali pravo, primjerice, na dječji dodatak i slične mjere. Zalagat ću se i za zaštitu i unaprjeđenje prava hrvatskih branitelja i invalida HVO-a. Na kraju, važnim smatram i to da popravimo često negativnu sliku koju neki oporbeni zastupnici i pojedini mediji u Republici Hrvatskoj stvaraju o Hrvatima BiH.

S 14, tzv. dijaspora, odnosno državljani izvan RH spali su na tri zastupnika u Saboru RH, a izlaznost je uglavnom slaba. Je li važno da ova tri zastupnika imaju solidan legitimitet, odnosno podršku glasača?

Naravno da je važno, ali treba imati u vidu da izbori u 11. izbornoj jedinici, organizirani na ovakav način, onemogućavaju velikom broju birača da ostvare svoje pravo i to pitanje treba doći na dnevni red kako bi se ukinula diskriminacija hrvatskih državljana. Nije normalno stanje da se u medije šalju slike s birališta iz BiH na kojima su ogromne gužve, a da se istodobno ne spomene da je u BiH nesrazmjera broj biračkih mjesta u odnosu na broj mjesta koje imaju glasači u Republici Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo to u budućnosti popraviti i da ćemo svakom hrvatskom državljaninu omogućiti jednako biračko pravo, a time će se osigurati i veći legitimitet izabranih zastupnika.

Kada je riječ o 11. izbornoj jedinici, oči javnosti uprte su uglavnom u BiH. Mogu li Hrvati u BiH odnijeti značajnu prevagu, što im se često spočitava, pogotovo u slučaju predsjedničkih izbora?

11. izborna jedinica treba zastupati sve Hrvate koji žive izvan RH, a i po najkonzervativnijoj procjeni, danas ih u svijetu ima više milijuna. Tri zastupnika, koliko se danas bira iz ove jedinice, u odnosu na 150 ne mogu se promatrati kao prevaga. Oni se ne bi smjeli tretirati kao posebna kategorija zastupnika i tako usmjeravati negativno raspoloženje hrvatskih građana prema Hrvatima dijaspore, a posebice Hrvatima BiH. Uvijek će netko odnijeti prevagu, a stalno se potencira pitanje što ako Hrvati iz BiH donesu prevagu, iako se to do sada nikada nije dogodilo. Te teze provlače oni koji ne žele dobro Hrvatskoj jer nastoje potpuno prekinuti suradnju RH s Hrvatima koji žive izvan domovine i optužiti Hrvate izvan Hrvatske za svoje neuspjehe. Povijest nam je pokazala da, bez pomoći Hrvata koji žive izvan RH, danas ne bi ni bilo samostalne Hrvatske, Hrvati iz BiH i dijaspore značajno doprinose razvoju Republike Hrvatske u svakom pogledu. Za one koji kažu da ne bismo trebali glasovati jer ne plaćamo porez u Hrvatskoj, ne bi bilo loše da pogledaju kolike su novčane doznake Hrvata iz dijaspore po raznim osnovama, koliko Hrvati iz dijaspore i BiH ulažu u Republiku Hrvatsku i koliko hrvatskih proizvoda kupuju.

Još jedna pogrešna teza koja se često provlači u medijima je proglašavanje bh. Hrvata dijasporom. Što su, po vašem mišljenju, bosanskohercegovački Hrvati Hrvatskoj i kakav odnos moraju imati?

Mi, Hrvati jedan smo narod koji živi u više država. Hrvati koji žive u BiH dio su hrvatskog nacionalnog bića, već 13 stoljeća duboko ukorijenjeni u ovim krajevima i tu ćemo i ostati te nismo nikakva dijaspora. Hrvati koji žive u BiH bezbroj su puta pokazali i pokazuju svoju ljubav prema Hrvatskoj i uvjeren sam da će tako i ostati, istodobno vodeći svoju autentičnu politiku gradeći budućnost Hrvata u BiH kao ravnopravnog naroda s Bošnjacima i Srbima. Od RH očekujemo da nam u tome pomogne, osobito na uključivanju BiH u euroatlantske asocijacije.

Bosansko-bošnjački mediji dvojno državljanstvo uglavnom doživljavaju spornim i često se provlači teza kako Hrvati u BiH imaju rezervnu domovinu. Kako osporiti tu tezu?

Tu tezu promiču pojedini velikobošnjački krugovi, nastojeći oduzet pravo Hrvatima na ravnopravnost. Dvojno državljanstvo uobičajeno je u većini država. Republika Hrvatska nije naša rezervna domovina, ona je nacionalna država hrvatskog naroda koja, po Ustavu, ima obvezu brinuti se o Hrvatima diljem svijeta i zbog toga je i omogućeno da u Saboru budu zastupljeni i Hrvati izvan Hrvatske. Međutim, to što imamo pravo biti zastupljeni i u Hrvatskom saboru i što imamo hrvatsko državljanstvo ne znači da se želimo i hoćemo odreći naših prava u Bosni i Hercegovini koja nam kao konstitutivnom narodu pripadaju. Naprotiv, naši djedovi podnijeli su veliki teret i žrtvu da opstanu u BiH, brojni su naši članovi obitelji, rođaci i prijatelji dali svoje živote u proteklom ratu za naš opstanak, jednostavno, nemamo pravo odustati od naših prava zato što nam netko poručuje da imamo rezervnu domovinu.


Vlada RH ulaže značajna sredstva u projekte bh. Hrvata. Smatrate li da socijalna, pa i gospodarska politika Hrvatske prema Hrvatima ovdje treba biti i jača?

Pomoć Republike Hrvatske svake godine se povećava i to je svakako dobra vijest za nas koji živimo u BiH. Potrebno je pronaći balans između naših stvarnih potreba i mogućnosti Republike Hrvatske da pomogne jer je i Hrvatska izložena brojnim problemima i potrebama. Ipak, smatram da zbog značaja i situacije u kojoj se nalazi Hrvati u BiH pomoć treba biti i veća posebice kad se radi o gospodarskoj politici. Mislim da postoji mnogo prostora za bolje povezivanje gospodarstva Hrvatske i hrvatskih poduzetnika u BiH, što bi u konačnici rezultiralo povećanjem zaposlenosti i stvaranjem uvjeta za opstanak Hrvata u BiH. Osim gospodarske suradnje, kao što sam ranije naveo, jedan od mojih ciljeva jest i uvrštavanje Hrvata iz BiH u programe socijalne i demografske politike RH, što bi sigurno imalo pozitivne učinke.

Što će za središnju Bosnu značiti ako budete izabrani u Sabor RH?

Mislim da ću svojim radom i zalaganjem uspjeti pronaći načine da središnja Bosna osjeti koristi od mog mandata u Hrvatskom saboru. Dobro poznajem našu situaciju i naše potrebe i smatram da je to važan preduvjet za kvalitetno obavljanje zastupničkog posla, što, uz veliku želju za ostvarivanjem napretka i boljitka u našoj županiji, sigurno treba imati dobar rezultat. Koliko ću ciljeva moći ostvariti ovisi o mnogo stvari, ali ono što je sigurno jest to da ću biti dostupan za zahtjeve i potrebe Hrvata iz BiH, a posebice mojih Kreševljaka i Hrvata središnje Bosne. Ovo je jedinstvena, povijesna prilika da Hrvati središnje Bosne prvi put imaju svog predstavnika u Saboru RH stoga još jednom pozivam sve one koji imaju pravo glasa iz cijele BiH da izađu na izbore. Dužnost zastupnika u Saboru vidim kao svojevrsnu poveznicu prema našim ljudima u Hrvatskoj i obrnuto. Jer ogroman je broj onih iz BiH koji žive u RH i koji su voljni pomoći svom narodu u BiH samo ih treba malo povezati, uputiti, ali i pružiti ruku i osjećaj da imaju nekog svoga i u “službenom Zagrebu”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije