ljubuški

Povezat će se uža gradska zona i zapadna obilaznica

17.06.2022.
u 08:20

Grad Ljubuški i u ovoj godini nastavlja s velikim radovima na unaprjeđenju svoje komunalne infrastrukture, izgradnji kanalizacijske mreže, sređivanju ulica, obnovi starih vrijednih građevina, izgradnji prometnica, parkova i zelenih površina..., piše Večernji list BiH. 

Velika promjena

U travnju su počeli radovi na izgradnji kanalizacijske mreže - zapadni krak i obnovi i preuređenju stare povijesne zgrade pokraj gradskog parka i Osnovne škole Marka Marulića. Zapadni krak kanalizacijske mreže veliki je projekt, financira se iz nekoliko izvora, uključene su Hrvatske vode zbog izvorišta “Prud” i bit će glavni financijer s 80 posto sredstava, dio će se financirati iz gradskog proračuna, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba izdvojilo je 50.000 konvertibilnih maraka...

Stara povijesna zgrada ima značajnu kulturnu vrijednost i u njoj će sada biti Gradska galerija, a ugovorna vrijednost radova iznosi 317.618 konvertibilnih maraka bez PDV-a. U istom mjesecu potpisan je i ugovor s izvođačem radova na izgradnji novog parka pokraj nogometnog stadiona Babovac, u iznosu 244.980 konvertibilnih maraka bez PDV-a, a u svibnju trogodišnji ugovor s Putovima d.o.o. Grude za sanaciju i asfaltiranje cesta i ulica vrijedan 2,000.100 konvertibilnih maraka.

No to nije sve. Prije dva dana gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić potpisao je ugovor o preuređenju dijela Ulice Petra Barbarića s predstavnicima Konzorcija Co Martinović d.o.o. Čitluk i Manjo d.o.o. Sarajevo. Taj građevinski konzorcij bio je najbolji ponuditelj u postupku javne nabave, okončanom prošlog mjeseca, a njihova ponuda, koju je Gradska uprava prihvatila, iznosila je 656.310 konvertibilnih maraka bez PDV-a.

- Vrijednost radova je 767.000 konvertibilnih maraka, uključujući i PDV. Riječ je o potpunoj rekonstrukciji ulice, gdje se rade oborinska i fekalna kanalizacija, novi nogostup, novi asfaltni sloj. To je ulica u kojoj je posljednjih godina izgrađen veliki broj zgrada, stambenih jedinica, a ona se spaja na našu novu obilaznicu koja se gradi i svjesni smo potrebe da se ona rekonstruira, da se nanovo odradi i stoga smo krenuli u realizaciju tog projekta - rekao je nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Vedran Markotić.

Preuredit će se dio ulice koji ide od kružnog toka u središtu grada do buduće zapadne obilaznice čija je izgradnja u tijeku. U novom poslijeratnom naselju u Ulici Petra Barbarića izgrađeno je 12 zgrada s oko 300 stanova, trenutačno se grade još dvije zgrade i uređenje ulice važno je stanovnicima koji tu žive.

- To je izvanredno, osobito će biti važan ulazak u grad sa zapadne strane. Dosadašnji ulaz s Kolobarine strane nije pogodan i bit će to velika promjena - kaže Marijan Milićević.

- Zadovoljni smo, posebice zbog nogostupa, djece i kolica, da se može sigurno proći - rekla nam je gospođa koja je po kolniku gurala dječja kolica s bebom.

- Važno je i za pohvaliti je sve što se radi, i uređenje ulice i gradnja kanalizacije. Problem može biti što su neke kuće blizu, ali to će se valjda nekako riješiti - kaže Milijan Barbarić.

Promet brži i jednostavniji

Osim boljeg prometnog pristupa naselju i komunikacije s gradskim središtem, sigurnijeg kretanja pješaka te priključenja na novu kanalizacijsku mrežu, dobitak i napredak je što ulica vodi na zapadnu obilaznicu i dalje na prometnicu prema Vitini i Grudama pa će promet iz grada i u grad na tom smjeru biti jednostavniji i brži.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?