Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Povećavaju se plaće vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga BiH

„Osim poboljšanja statusa vojnika nužno je doprinjeti suzbijanju pojave da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH", rekla je Krišto
09. lipnja 2020. u 17:09 0 komentara 2147 prikaza
osbih

Usvajanjem izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH u oba doma Parlamentarne skupštine BiH osiguralo se povećanje plaća vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plaća. Izmjene ovog zakona danas su objavljene u službenom Glasniku BiH. 

Zakon je još u ožujku 2018. usvojen i u Zastupničkom domu PS BiH na prijedlog predsjedateljice Zastupničkog doma PS BiH Borjane Krišto unatoč protivljenju određenih zastupnika u tadašnjem sazivu Zastupničkog doma PS BiH.

Razmatrajući odnos profesionalnih vojnih osoba prema ostalim kategorijama koje su obuhvaćene Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen je značajan nesrazmjer u visini koeficijenata za obračun plaće ostalih zaposlenih u odnosu na profesionalne vojne osobe.

Zakonom koji je u proceduru uputila predsjedateljica Krišto planirano je uvećanje koeficijenata za 7126 vojnika i dočasnika.

Ovim izmjenama se na taj način povećava neto plaća vojnicima i dočasnicima u rasponu od 7% do 10% te će se poboljšati status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH a obzirom na relativno niske plaće vojnika.

Krišto je i kao zamjenica predsjedatelja zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost PS BiH u prošlom sazivu inzistirala na usvajanju zakona i poboljšanju uvjeta u oružanim snagama još od 2016. godine i konferencije na temu „Aktualno stanje u sektoru obrane i sigurnosti Bosne i Hercegovine“. 

Povodom usvajanja ovog važnog zakona predlagateljica zakona Borjana Krišto još jednom je naglasila da je trenutno stanje u oružanim snagama BiH nedopustivo te da je ovo samo prvi korak ka poboljšanju statusa vojnika, dočasnika i ostalih vojnih djelatnih osoba.

„Osim poboljšanja statusa vojnika nužno je ovakvim mjerama doprinjeti suzbijanju pojave da veliki broj vojnika napušta Oružane snage BiH. Vojnici nisu kategorija na kojima treba ostvarivati daljnje uštede nego ih naprotiv treba zasluženo platiti i dostojno vrednovati njihov rad te im omogućiti sve uvjete za obavljanje njihove odgovorne dužnosti“ kazala je Krišto.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.