Salko Bukvarević

Povećati koeficijent za isplatu invalidnina i dobitnicima ratnih priznanja

Salko Bukvarević
27.12.2019.
u 18:16

Federalni ministar branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sumirajući rezultate programskih zadataka resornog ministarstva za razdoblje 2015.-2019. godina na prvom mjestu je istaknuo usvajanje Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, čiju je primjenu osigurano u federalnom proračunu dodatnih 50 milijuna KM godišnje.

Također je Bukvarević naveo kako je objavljen registar pripadnika Oružanih snaga, kao i da je 1.200 obitelji poginulih branitelja vraćeno u pravo na mirovine, za što je izdvojeno dodatnih 5,3 milijuna KM.

Bukvarević podsjeća kako je redovita isplata svih naknada braniteljskih kategorijama, koje prima 94.000 korisnika i za što se u proračunu planira 300 milijuna KM godišnje.

Za 11.800 korisnika je vraćen isplatni koeficijent za mirovine po Zakonu o prijevremenom umirovljenju, što iziskuje dodatnih 21 milijun KM tijekom godine.

- Programsko opredjeljenje Ministarstva, predviđeno i Reformskom agendom Federalne vlade, jeste da se dostignuta razina pojedinačnih prava i sredstava koja se izdvajaju iz federalnog proračuna za brniteljske kategorije neće umanjivati. U proračunu FBiH i planovima MIO, Federalnom zavodu za zapošljavanje, za 2020. godinu planirano je značajno povećanje izdvajanja sredstava – dodatnih oko 80 milijuna KM za braniteljsko-invalidsku zaštitu - kazao je Bukvarević. 

Takav rezultat, po njegovim daljnjim navodima, postignut je zahvaljujući opredjeljenju resornog ministarstva, Vlade FBiH i Parlamenta FBiH da su ove kategorije građana Bosne i Hercegovine od posebnog društvenog značaja, kao i u županijskoj suradnji s predstavnicima braniteljskih saveza, udruga i udruženja.

U razdoblju 2015.-2019. godina, više od 1,6 milijardi KM je doznačeno na račune pripadnika braniteljskih kategorija; bez kašnjenja su isplaćivane naknade za ratne vojne invalide i obitelji poginulih branitelja (85.000 korisnika), kao i za 4.900 dobitnika najvećih ratnih priznanja. Osim toga, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike za sufinanciranje braniteljskih mirovina izdvaja 55 milijuna godišnje, a općine dodatno 20 milijuna za braniteljsko-invalidsku zaštitu. 

- Kroz izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, riješili smo pitanja ranjenih na prvoj borbenoj liniji, kao i onih ratnih vojnih invalida koji su bili u logorima i onih koji su iz zaštićene zone UN-a Srebrenica. Vratili smo u prava na mirovine 1.200 obitelji poginulih branitelja, kojima je to pravo bilo oduzeto, uglavnom su to supruge bez staža. Nadam se da će početi primati mirovine od siječnja - veljače 2020. godine - kazao je Bukvarević i najavio da će od 1. siječnja isplatni koeficijent, prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju biti vraćen na razinu 1,486 za 11.800 korisnika.

- Priznali smo status maloljetnih razvojačenih branitelja i povećali im postotak na deset posto na invalidninu, a u novom zakonu o pravima razvojačenih branitelja, prvi put ugradili i definiciju maloljetnog dobrovoljca. Novac s pozicija ušteda u Ministarstvu, koji je ranije vraćan u trezor, prvi put je vraćen branitelj te je na osnovu javnog poziva u 2017. godini, 18.000 branitelja koji nisu zbrinuti zakonom primilo pomoć, a lani 33.758 - riječi su Salke Bukvarevića.

On također navodi kako će na osnovu Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji te 16 prava koje propisuje, u prvoj godini primjene, biti zbrinuto 20.000 korisnika, uključujući i egzistencijalnu naknadu za nezaposlene branitelje starije od 57 godina. Očekivanja su da će 12.500 korisnika primiti ovu naknadu za prosinca, a 14.000 za siječanj iduće godine, najavio je ministar.

Kao planove za budućnost, ministar Bukvarević je između ostalog naveo da treba popraviti status braniteljskih kategorija izmjenama i dopunama dvaju zakona - o osnovnim pravima branitelja i članova njihovih obitelji te o dobitnicima najvećih ratnih priznanja, te u idućoj godini povećati na 1 koeficijent za isplatu korisnicima invalidnina i dobitnicima ratnih priznanja.

Zakonski također treba definirati obvezu i način nabavke ortopedskog pomagala – automobila za stopostotne ratne vojne invalide, kazao je također federalni ministar Salko Bukvarević koji je upriličio je tradicionalni prijem za predstavnike braniteljskih asocijacija.

U razdoblju 2015.-2019. pomoć za liječenje braniteljskih kategorija dobilo je 17.477 obitelji u ukupnom iznosu od 8,5 milijuna KM, koliko je utrošeno i za nabavku odgovarajućih automobila za 340 stopostotnih ratnih invalida paraplegičara, dok je za sufinanciranje pokopa pomoć dobilo 6.907 obitelji, za što je ukupno izdvojeno oko 2,9 milijuna KM.

Ministar posebno naglašava da su u Projektu zapošljavanja djece poginulih branitelja, federalni i županijski zavodi izdvojili značajan novac, zbog čega je za 3.700 smanjen broj ovih kategorija u evidenciji nezaposlenih, što je trend koji, po Bukvarevićevim riječima, treba biti još bolji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?