Umirovljenici ne odustaju

Povećanje mirovina u FBiH ili masovni prosvjedi u Sarajevu

05.10.2021.
u 11:47

Umirovljenici u Federaciji BiH ne odustaju od izvanrednog povećanja mirovine u ovoj godini. Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dali su rok do 25. listopada da nađe rješenje za podizanje mirovina, a ako do toga ne dođe, umirovljenici su, tvrde, spremni na prosvjede u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Životne namirnice i mirovine

Uz povećanje mirovina, od prosvjeda će eventualno odustati samo ako dođe do korekcije cijena životnih namirnica, odnosno ako se spuste za 40 posto, koliko su, prema tvrdnjama Saveza udruga umirovljenika, skočile posljednjih mjeseci. Suljo Bekan, član Upravnog odbora Saveza udruga umirovljenika Federacije BiH, ističe kako je Upravni odbor donio zaključak u kojem traže povećanje mirovina od deset posto za sve koji su umirovljeni do kraja 2017. godine. Podsjetio je na činjenicu da Upravni odbor ima zakazan sastanak 13. listopada, na kojem će odlučiti što i kako dalje. Naime, očekuju da bi do tada mogli dobiti sastanak s predstavnicima Vlade Federacije BiH, međutim, ako do toga ne dođe, idu u pripreme za prosvjede.

- Izvest ćemo koliko god budemo mogli umirovljenika na ulice - naglasio je Bekan. Ističe kako za njih nije problem da se te uvećane mirovine isplate do 31. prosinca, ali da će tražiti retroaktivnu isplatu za svih dvanaest mjeseci ove godine, odnosno od 1. siječnja 2021.

- Dali smo im rok do 25. listopada da se pozitivno riješi zahtjev za povećanje mirovina. Ako se ne izjasne do tada, ide se s pripremama za prosvjede koji će biti u Sarajevu - kaže Bekan.

Dodaje kako su oni za mirne prosvjede, ali nije siguran da neće biti blokada. - Ako ima novca za sve druge, ako političari povećavaju sebi plaće, a nemaju za povećanje bijedne 382 konvertibilne marke, koliko iznosi najniža mirovina, to je onda tuga. Kada iziđemo na prosvjede, nema povlačenja do ispunjenja uvjeta. Ako bude potrebno, postavit ćemo i šatore na ulicama - zaključio je Bekan. Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je sredinom rujna usvojila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju.

Bez deficita

Novina u zakonu je, između ostaloga, i mogućnost izvanrednog usklađivanja mirovina pod uvjetom da je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prethodnoj godini bila veća od tri posto. Uz to, da bi došlo do izvanrednog povećanja mirovina, prema ovom zakonskom rješenju, ne smije biti akumuliranoga deficita u proračunu Federacije BiH, a najviše do stope rasta BDP-a u prethodnoj godini.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je prilikom usvajanja izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju precizirao da se, prema ranijem zakonskom rješenju, izvanredno usklađivanje mirovina moglo dogoditi u slučaju da je BDP rastao minimalno tri posto u dvije uzastopne godine. Naglašeno je i kako se izvanredno usklađivanje mirovina neće odnositi na najviše mirovine ostvarene po zakonu dok odnos najviše i najniže mirovine ne dosegne odnos 1 naprema 5.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?