Potpisan Kolektivni ugovor

Povećana minimalna satnica radnicima metalne industrije

31.07.2018.
u 14:45

Snježana Dropuljić, predsjednica Grupacije poslodavaca za djelatnost metalne industrije pri Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, potpisali su Kolektivni ugovor o pravima i obvezama poslodavaca i radnika za djelatnost proizvodnje i prerade metala.

Ovaj Kolektivni ugovor je rezultat višemjesečnih pregovora i kompromisa kojeg su napravile obje strane.

“Važno je napomenuti da je došlo do povećanja minimalne satnice sa 2,31 na 2,75 posto, što u predstavlja povećanje najniže satnice za 15-18 posto ”, istaknula je Dropuljić.

Potpisanim Kolektivnim ugovorom, također, su zadržani topli obrok i regres u iznosima koji su nepromijenjeni u odnosu na ranija rješenja, iako je Vlada FBiH u međuvremenu planirala oporezovati topli obrok i regres.

Kolektivni ugovor predviđa i direktno dogovaranje prava između radnika i poslodavaca, čime se želi potaknuti pregovaranje na nižim razinama. 

Kolektivnim ugovorom o pravima i obvezama poslodavaca i radnika za djelatnost metalne industrije u FBiH definirana su pitanja iz radnih odnosa i u vezi sa radnim odnosima, utvrđene minimalne satnice, definirana osnova plaće, način i visina obračuna povećanja plaće po osnovu otežanih uvjeta rada. Također, definirana su prava i obveze o prekovremenom radu, noćnom radu, radu u dane državnih praznika i radu u dane tjednog odmora.

“Ugovorom su definirana i prava na ostvarivanje toplog obroka, pravo na regres za godišnji odmor, naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, te otkazivanje kolektivnog ugovora”, istaknuo je Melez, priopćilo je Udruženju poslodavaca FBiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?