Vlada PŽ-a potpisala kolektivni ugovor sa sindikatom

Povećane plaće i koeficijenti zdravstvenim djelatnicima

29.01.2022.
u 09:11

Nakon što je Vlada Posavske županije na 110. sjednici usvojila odluku o davanju suglasnosti na usuglašeni tekst kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u djelatnosti zdravstva na teritoriju PŽ-a, u prostorijama Vlade obavljeno je potpisivanje novog kolektivnog ugovora. Uime Vlade potpisao ga je predsjednik Vlade Đuro Topić te uime ŽO-a Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu PŽ-a predsjednik Dejan Stjepanović, piše Večernji list BiH.

Nakon prestanka važenja dosadašnjeg kolektivnog ugovora, vođeni su pregovori koji su okončani zajedničkim dogovorom o potpisivanju novog kolektivnog ugovora dvogodišnjeg trajanja. Početak njegovog važenja je 1. siječnja ove godine, a njime su, uz ostalo, povećane plaće i koeficijenti te uveden i COVID-dodatak, kazao je uz ostalo ministar zdravstva i socijalne zaštite Damir Živković.

 

Priznanje medicinarima

Predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić izrazio je zadovoljstvo da je proces dogovaranja oko kolektivnog ugovora za zdravstvene djelatnike u PŽ-u uspješno završen stavljanjem potpisa od Vlade i sindikata.

- Ovim ugovorom prava djelatnika u zdravstvu bit će popravljena, kako materijalna, tako i ostala koja se tiču i obveza poslodavaca, dakle zdravstvenih ustanova, a također i Vlade PŽ-a. Njime stvaramo dobre pretpostavke da suradnja između sindikata zdravstvenih djelatnika, ministarstva i Vlade PŽ-a i u iduće dvije godine bude na zadovoljavajućoj razini. Mi iz Vlade očekujemo da se ovaj ugovor svojom punom implementacijom odrazi na kvalitetu zdravstvenih usluga u PŽ-u, da se dodatno popravi i da u ovom vremenu globalne pandemije, kroz ugovor odamo priznanje zdravstvenim djelatnicima i kroz COVID-dodatak, koji je sastavni dio ugovora, na njihovom doprinosu u općem zdravstvenom stanju u našoj županiji, koje se, nažalost, u zadnje dvije godine ogleda prvenstveno kroz borbu protiv koronavirusa - istaknuo je predsjednik Vlade Đuro Topić.

 

Usuglasili stavove

Predsjednik ŽO-a Neovisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu PŽ-a Dejan Stjepanović zahvalio je svima koji su dali doprinos u pregovorima i rješavanju statusa djelatnika te istaknuo kako je kolektivni ugovor najznačajniji akt za sve radnike pa tako i zdravstvene djelatnike.

- Osim povećanja plaće i koeficijenata, ovim ugovorom su svim zdravstvenim radnicima znatno izjednačena prava s drugim javnim sektorima u PŽ-u, što je za nas poseban uspjeh i zadovoljstvo. Potpis ugovora je ujedno i poticaj i priznanje zdravstvenim djelatnicima koji rade u ovakvim uvjetima, pogotovo u vrijeme pandemije. Ni jedan ugovor nije savršen, ali ovaj ima dosta dodataka i promjena u odnosu na prethodni i njime smo jako zadovoljni - naglasio je Stjepanović.

 
 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije