Ljubuški

Povećane cijene usluga u Dječjem vrtiću

vrtić
07.01.2016.
u 07:00

Je li moralo doći do povećanja cijena vrtićkih usluga?

Još u listopadu prošle godine Upravno vijeće JU “Dječji vrtić Ljubuški” donijelo je prijedlog odluke da se povećaju cijene njihovih usluga, i dostavilo ga OV Ljubuški koji je početkom prosinca dao suglasnost da se to može učiniti. Od 1. siječnja roditelji plaćaju veće cijene za boravak njihove djece u Dječjem vrtiću i usluge koje im se pružaju. Povećanje u prosjeku iznosi 30 posto u odnosu na dosadašnje iznose. Prema novom cjeniku usluga, cijena cjelodnevnog boravka djeteta u vrtiću sa 140 KM skočila je na 180 KM, poludnevnog boravka sa 120 KM na 160, dok će se cjelodnevni boravak u jaslicama sada plaćati 200 KM umjesto dosadašnjih 180 KM i poludnevni 180 KM umjesto dosadašnjih 150 KM, piše Večernji lista BiH.
 

Ukinut popust

Došlo je i do značajne promjene kada je riječ o plaćanju za dvoje i više djece u obitelji. Dosadašnji popust za drugo dijete je ukinut i sada vrijedi samo za treće dijete, a iznosi 50 posto punog iznosa cijene. U obrazloženju prijedloga o novim cijenama, koje je dostavljeno OV, Upravno vijeće Dječjeg vrtića navodi cijene usluga u gradskim vrtićima drugih triju općina u ZHŽ. Tako se za cjelodnevni boravak u vrtićima u Posušju i Grudama plaća 180 KM, a u jaslicama 200 KM, dok je u Širokom Brijegu cijena 195, odnosno 220 KM. Slijedom toga zaključeno je da se cijene izjednače, ističu članovi Upravnoga vijeća. No, vijećnici nisu tako olako pristali na poskupljenje, točnije ne barem svi. Radoslav Radišić iz HDZ 1990. je konstatirao kako će cijene sada biti slične u privatnim vrtićima u Ljubuškom i drugim općinama u ZHŽ te upitao: - Zanima me daju li Grude ili Široki Brijeg subvencije vrtićima na godišnjoj razini od 140.000 KM kao u našoj općini. Ako bi ovakve cijene bile u državnom vrtiću, moj prijedlog bi bio da ovu subvenciju podijelimo na sve vrtiće, njih četiri ili pet, koji djeluju u Ljubuškom ili da barem polovinu usmjerimo u ustanovu za djecu s posebnim potrebama.
Njegov stranački kolega Ivica Bošnjak je ustvrdio da je u godišnjem izvješću o radu Dječjeg vrtića bilo govora o otplaćivanju kredita i vraćanju duga pa mu nije jasno otkud sada povećanje cijena. Viktor Grbavac, v.d. ravnatelja Dječjeg vrtića, odgovorio je kako je vrtić imao sudski postupak koji je trajao 30 godina i pravomoćne presude prema kojima je morao platiti 60.000 KM, a nakon godinu i pol još 60.000 KM.
 

Uskladiti cijene

- Podignuli smo kredit, za koji je OV dao suglasnost. Otplatili smo već 50 posto kredita i za godinu dana ćemo u cijelosti vratiti sve obveze po tom kreditu. Stanje u Dječjem vrtiću je stabilno, međutim, cijene treba uskladiti s tržišnim cijenama. Što je vrtić? Vi uspoređujete gradski vrtić s igraonicom. Pokušajte registrirati vrtić pa ćete vidjeti da je, prema Zakonu o predškolskom odgoju, za vrtić potrebna određena kvadratura prema broju polaznika. Ne možete u istoj prostoriji imati blagovaonicu, spavaonicu i igraonicu. Naš gradski vrtić je kapaciteta 800 m2, s tim da se imamo u planu u 2016. proširiti za još 400 m2, tj. završetak gornjeg kata. Ove godine morali smo vratiti 50 djece jer jednostavno nismo imali dovoljno prostora. Imamo 120 polaznika i više nemamo mjesta za djecu. Sljedeće godine moramo uraditi još dnevnih boravaka gdje ćemo moći kazati kako djeca u Ljubuškom imaju kvalitetan i zakonski propisan prostor koji odgovara vrtićima. U Ljubuškom postoje vrtići koji se zovu tako, ali oni nemaju ove standarde koje ima gradski vrtić”, rekao je Viktor Grbavac. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?