Gospodarstvo BiH

Povećan je trošak plaće, ukinuti poticaji za izvoznike, a najbolji radnici odlaze...

08.02.2017.
u 07:00

Iako stručnjaci uporno daju savjete Federaciji što činiti kako bi se olakšalo poslovanje u ovoj državi, njih se uglavnom ignorira. Donose se uglavnom mjere koje zadovoljavaju državnu administraciju. Visina nameta na bruto plaću u BiH iznosi 72,4%, dok je, primjerice, u Velikoj Britaniji oko 33 posto.

Nameti na gospodarstvo

Udruga gospodarstvenika Posušje jedna je od najorganiziranijih gospodarskih organizacija u BiH. Okuplja 44 člana, a u njoj ukupno djeluje 56 tvrtki. Lani je proslavila peti rođendan.

U FBiH je oko 400 parafiskalnih nameta, a visina nameta na bruto plaću je među rekordnima. - Naravno da su porezna i neporezna parafiskalna davanja prevelika u FBiH. Zbog prevelikih nameta naše gospodarstvo nije konkurentno na inozemnim tržištima i zato ima manje prihode. Zbog prevelikih nameta gospodarstvo ne može značajnije investirati u proširenje kapaciteta ili u nove poslovne objekte, a zbog toga ne može značajnije povećavati i broj zaposlenih, ističu za Večernji list u Udruzi gospodarstvenika Posušje. Govore nam i kako je Reformskom agendom bilo planirano smanjiti doprinose na plaću i ukinuti neke namete, ali dogodilo se obrnuto.

- Krajem prošle godine oporezovali su topli obrok iznad 8,5 KM, kao i isplatu regresa i troškova prijevoza, a porezne stope nisu smanjili kako su bili najavili. Na taj način su povećali cijenu rada i naše gospodarstvo učinili još nekonkurentnijim, jer trošak plaće se povećao prosječno za oko 80 KM i pao je na teret tvrtke jer, naravno, plaće se ne mogu smanjivati jer i ovako ostajemo bez kvalitetnih zaposlenika koji odlaze u inozemstvo, ističu iz UG. Nabrajaju i druge stvari koje idu u prilog lošoj gospodarskoj politici.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije