Vijeće ministara BiH usvojilo Informaciju

Povećan broj nezakonitih migranata u BiH, u nezakonitom prelasku granice najviše otkriveno državljana Sirije

migranti u bih
Fena
10.06.2024.
u 19:36

U prva tri mjeseca 2024. godine evidentirana su 6.544 nezakonita migranta, što je povećanje za 26 posto u odnosu na 5.200 evidentiranih u istom razdoblju 2023.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prva tri mjeseca 2024. godine, koja će biti dostavljena Predsjedništvu BiH i Zajedničkom povjerenstvu za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH.

U prva tri mjeseca ove godine strancima u BiH odobreno je 1.950 privremenih boravaka, a glavni razlozi za odobrenje prvog privremenog boravka su obrazovanje, rad s radnom dozvolom i rad bez radne dozvole. Istodobno, produljeno je 1.555 privremenih boravaka po osnovi spajanja obitelji i rada s radnom dozvolom ili bez nje. Najveći broj prvih ili produljenih privremenih boravaka odobren je državljanima Turske, a potom Srbije, Hrvatske, Indije, Crne Gore, Nepala, Kine i Šri Lanke. Istodobno, odobreno je 110 stalnih boravaka, od čega najveći broj državljanima Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

U prva tri mjeseca 2024. godine evidentirana su 6.544 nezakonita migranta, što je povećanje za 26 posto u odnosu na 5.200 evidentiranih u istom razdoblju 2023.

U izvještajnom razdoblju evidentirano je 3.928 osoba u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice (1.434 na ulazu i 2.494 na izlazu iz BiH), što je za 60 posto više nego u istom razdoblju 2023. godine.  

Osobe otkrivene u nezakonitom prelasku bile su većinom državljani Sirije (1.010), Turske (470), Afganistana (375), Maroka (202) i Pakistana (98).

U izvještajnom razdoblju nabavljena je oprema za pregled dokumenata, kao i multisenzorski sustavi za nadzor granice srednjeg dometa koji će biti instalirani na postojeća vozila, te održane tematske obuke u cilju povećanja učinkovitosti zaštite državne granice.

Uposlene su 22 osobe koje su završile obuku za čin mlađeg inspektora, dok je obuka 98 kadeta za čin „policajac“ u tijeku.

Nadzor i zaštita granice osigurani su i putem suradnje s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela, Državnom agencijom za istrage i zaštitu, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, te županijskim MUP-ovima i Policijom Brčko distrikta BiH. Također, suradnja s Frontexom ogleda su u planiranju i provedbi obuka i združenih akcija, priopćeno je iz MVBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije