Upravno vijeće ZZO HNŽ

Povećala se potrošnja lijekova u HNŽ-u

19.06.2017.
u 16:33

Privremeno Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ održalo je četvrtu redovitu sjednicu i usvojilo Izvadak iz zapisnika s prethodne sjednice, Odluku o usvajanju Obračuna sredstava u zdravstvu za 2016.godinu i Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2018. do 2020. godine.

Također, Upravno vijeće radilo je na preispitivanju Strateškog plana Zavoda za razdoblje 2017. do 2020. godine te usvojilo pet izvješća koja se odnose na razdoblje 01.01. do 31.03.2017.godine (Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda, Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, Izvješća o upućivanju na liječenje izvan Županije, Izvješće o potrošnji lijekova, Izvješće o provedenim postupcima javne nabave) kao i informaciju o implementaciji Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS).

U obrazloženju Izvješća o financijskom poslovanju Zavoda za period 01.01. do 31.03.2017. godine kazano je kako je u ovom periodu Zavod ostvario prihode u iznosu od 34.618.937,00 KM što je 28,39% od iznosa predviđenog Financijskim planom za 2017. godinu, a ukupni rashodi i kapitalni izdaci iznosili su 30.888.697,00 KM ili 25,33% sredstava predviđenih Financijskim planom.

„Povećanje prihoda od 3,39% u odnosu na planirane prihode za prvi kvartal odnosi se na jednokratne uplate koje se neće ponavljati u nastavku godine, a odnose se na prihod od distribucije premije osiguranja (markice), prihod od naplate zaostalih potraživanja Zavoda iz ranijih godina i prihod od inozemnog osiguranja. Unatoč navedenim činjenicama ostvareni prihodi nagovještavaju stabilnu financijsku godinu i provođenje aktivnosti onako kako smo planirali. Naravno, sve ovo je uvjetovano stabilnošću gospodarskog sektora“, kazao je Bošnjak.

Izvješće o potrošnji lijekova pokazalo je kako se potrošnja lijekova u prvom kvartalu 2017. godine povećala za 3% u broju recepata, 1% u broju izdanih pakiranja lijekova i 4% u novcu koji Zavod izdvaja za plaćanje lijekova s Liste lijekova u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana pokazalo pad broja izdanih doznaka za 5% ili 12% manju potrošnju novčanih sredstava u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

Također, zabilježeno je i povećanje troškova liječenja osiguranika ovoga Zavoda izvan Županije. Razlozi ovoga povećanja su upućivanja osiguranika na liječenja koja se nisu mogla obaviti niti u jednoj od tri ugovorne bolnice u Hercegovačko – neretvanskoj županiji, kao i pristigli računi za liječenja osiguranika koja su započela u 2016. godini.  

Nakon redovitih izvješća članovi Upravnog vijeća informirani su o implementaciji Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava IZIS. Menadžer projekta IZIS, Velimir Novak, članovima Vijeća prezentirao je sve aktivnosti koje su provedene od 2012. godine do sada, rezultate provedenih aktivnosti kao i aktivnosti koje će biti provedene u 2017. godini, a riječ je o e-modulu za javno zdravstvo, e-modulu za kontrolu bolovanja, e-bilanci osiguranika, integraciji IZIS-a s specijalističko konzultativnom zdravstvenom zaštitom i hitnom medicinskom pomoći (SKZZ softver), integraciji IZIS-a sa središnjim laboratorijskim sustavom (LIS) i integraciji IZIS-a sa središnjim radiološki informacijskim sustavom (PACS/ RIS). Nakon realizacije svih navedenih aktivnosti stvorit će se preduvjeti za razvoj mobilnih aplikacija za osiguranike i liječnike.

Završetkom navedenih funkcionalnosti imat ćemo jedinstven Integrirani zdravstveni informacijski sustav koji je nužan da bi smo u praksi ostvarili i Integriranu zdravstvenu zaštitu, zaključio je Rade Bošnjak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, prioćeno je iz ZZO HNŽ.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?