Usprkos prijetnjama, Zastupnički dom Parlamenta F BiH raspravlja o imenovanju Vlade FBiH

Potvrđena parlamentarna većina, zastupnici nisu podlegli prijetnjama i pritiscima

28.04.2023.
u 16:06

Dok je par stotina prosvjednika s jasnim porukama podrške ostanku SDA na vlasti prosvjedovalo ispred zgrade  Parlamenta Federacije BiH uz povike „izdajnici“ i „fašisti“, a zastupnici SDA i DF-a pokušali stankama odgoditi početak izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH čija je jedina točka dnevnog reda odluka o potvrđivanju Vlade F BiH, Zastupnički dom nastavio je zasjedanje te s 51 glasom za, 39 protiv i 2 suzdržana potvrdio postojanje parlamentarne većine u F BiH.

Zastupnicima su se potom obratili Lidija Bradara, predsjednica F BiH i Nermin Nikšić, lider SDP-a koji je na korak do imenovanja za predsjednika Vlade F BiH. 

„Svi ste pratili situaciju oko imenovanja Vlade, upoznati ste s odlukama Visokog predstavnika.Nažalost, rješenje situacije morali smo dobiti od međunarodne zajednice i iskreno se nadam kako ćemo datu nam priliku u narednom razdoblju iskoristiti te unutar naših institucija postići potrebne dogovore te kako više nikad ne bismo došli u ovu situaciju. Svjesna sam pritiska koji ste osjetili proteklih dana a pogotovo danas. Molim vas, pokažimo dostojanstvo, ostanimo principijelni i dokažimo kako u ovoj zemlji ipak vlada demokracija, kako smo u stanju sami donositi odluke, kako nećemo pristati na nasilje nego na kaos odgovoriti radom i preuzimanjem odgovornosti“, kazala je u svojemu obraćanju predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara te jasno poručila da odgovornost za dosadašnji proces bila njezina, a danas je na zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

„Stoga vas molim, da pružite priliku ovoj Vladi, kandidatu za premijera, njegovom programu i sporazumu koji stoji iza istog.Također molim da se s poštovanjem zahvalimo i aktualnoj Vladi odnosno ministrima koji su više od osam godina obnašali svoje dužnosti..Pred narednim sazivom Vlade je velik posao a prije svega, zadatak da ojača otpornost Federacije na izazove, jer su protekle godine dokazale koliko je naš sustav od upravljačkog, do gospodarskog osjetljiv i ranjiv, a sve opet na uštrb građana“, poručila je Bradara.

Usprkos negodovanju zastupnika oporbenih SDA i DF-a zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta F BiH plan rada buduće Vlade F BiH kojoj će biti na čelu iznio je i Nermin Nikšić.

Uz ekonomske reforme koje će biti prioritet u radu Vlade F BiH Nikšić je govorio o važnosti povratka mladih, vraćanju nade i povjerenja uz suradnju i sinergiju zakonodavne i izvršne vlasti.  Izvješće o planovima rada, Nikšić je završio rečenicom:

"Želim da Federacije BiH bude mjesto ugodnog življenja", poručio je Nikšić. Nakon njegovog obraćanja dvoranu u kojoj se održava sjednica napustili su zastupnici DF-a te se pridružili prosvjednicima ispred zgrade Parlamenta F BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?