znanstvenua tribina u Tolisi

Potrebno je zajedničko djelovanje zajednica s lijeve i desne obale Save kroz razne prekogranične projekte

11.07.2023.
u 18:23

Matica hrvatska Orašje, Hrvatska matica iseljenika Zagreb i Institut za migracije i narodnosti Zagreb organizirali znanstvenu tribinu u Tolisi

Matica hrvatska Orašje, Hrvatska matica iseljenika Zagreb te Institut za migracije i narodnosti Zagreb organizirali su u dvorani toliškoga Dvora znanstvenu tribinu pod nazivom "Čuvanje hrvatskog identiteta i ostanak mladih", piše Večernji list BiH.

Cilj znanstvene tribine je poticanje prekogranične suradnje, očuvanje identiteta Hrvata i izazovi migracijskih kretanja na području Vukovarsko-srijemske i Posavske županije. Na tribini su dr. sc. Krešimir Bušić izlagali o temi "Prvi rezultati istraživanja s područja Vukovarsko-srijemske županije i Posavske županije". Prof. dr. Josip Jurčević je, uz ostalo, analizirao i pomoć Republike Hrvatske Hrvatima Bosanske Posavine u vrijeme Domovinskog rata. Tijekom dvosatne prezentacije tema koje je moderirala prof. Katarina Marošević prof. Jurčević ujedno je predstavio svoju knjigu "Komunistički teror i mučeništvo Crkve".

Poruke optimizma

- Osnovna je poruka s ovoga skupa optimizam. Ne neutemeljen, nego zaista utemeljen. Posebno sam naglasio baš Orašje i Tolisu, ali i cijelu Hrvatsku i Posavinu, s jedne i druge obale Save. Postoji mnogo važnih identitetskih razloga, od zavičajnih do nacionalnih, koji se upravo na ovom području s toliko sadržaja mogu pretočiti našoj djeci. Znanjem se trebamo suprotstaviti kulturi smrti, beznađu, malodušju i nevjeri koja se širi cijelim svijetom. Imamo ovdje toliko bogatstva i sadržaja, pogotovo u Orašju, Tolisi…, a da ne govorimo iz novije povijesti, tako da je osnovna poruka optimizam. Spoznajmo te vrijednosti i pretočimo ih u našu zajednicu i budimo pobjednici kao što smo bili i prije 30 godina - poručio je prof. dr. Jurčević. Dio izlaganja bilo je i u znaku odnosa prema Crkvi. - S puno razloga treba isticati značaj Crkve, i to ne samo zato što sam vjernik, već zbog znanstvenih spoznaja. To sam pokušao i kroz svoje izlaganje argumentirati - kazao je dr. Jurčević tijekom predavanja koje su pratili i svećenici, među kojima i gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić. - U ovom vrlo problematičnom svijetu dovoljno je otići do samostana u Tolisi i prošetati muzejom i od bogatstva svega što se tamo može osjetiti sigurno ćete se ojačati. Mi smo u Hrvatskoj i Posavini bogomdani prostori za život. Ovdje imate dovoljno proizvoda, vrijednu kulturnu baštinu i još puno toga. Osjetite snagu duha kad uđete u crkvu i muzej. Vidite da je to druga dimenzija koja vas osnaži - kazao nam je dr. Jurčević.

Na tribini je dr. sc. Aleksandar Vukić izlagao o temi identiteta posavskih Hrvata između ostanka i odlaska te izazovima suvremenosti i rezultatima online istraživanja na uzorku od 1300 mladih iz svih hrvatskih županija. - Istraživanje je donijelo iznenađujuće rezultate kako mladi u Hrvatskoj (generacija od 19 do 29 godina) razumiju novi društveno-ekonomski prostor koji se naziva Europska unija. Smatraju kako je Europska unija samo jedna vrsta proširene domovine, nove i zanimljive, i vrlo dobro znaju koje koristi mogu ostvariti radeći u Europskoj uniji s dobrom idejom da kada ostvare neke dobiti, vrate se u Hrvatsku. Nakon onog prvog vala iseljavanja, osobito iz Slavonije, prilično sam optimističan i vjerujem da je glavni val iseljavanja završen te da će se mladi u budućnosti više vraćati nego odlaziti - tvrdi dr. Vukić.

Važna sigurnost

Sigurnost boravka u Hrvatskoj je bitna u odluci i to je proces koji neminovno dolazi, važna je uređena lokalna zajednica jer je i to razlog zbog kojeg će se mladi odlučiti za ostanak. Potrebno im je predočiti prednosti domaće zajednice i razbiti zablude Zapada kako ih tamo čekaju samo poremećene vrijednosti u stilu dobrih auta i mnogo novca, što uopće nije sreća i zadovoljstvo, čulo se tijekom dvosatnog trajanja skupa. - Jest da je na Zapadu veća plaća, ali nemaju trenutka slobodnog vremena, pa ni konzumirati sve te navodne benefite. Velika je razlika u kvaliteti života. Da djeca ne bi bila zaluđena svim tim informacijama, potrebno se organizirano suprotstaviti lažima, i to na prilagodljiv način i izričaj koji mladi razumiju. To je upravo zadaća malih zajednica. Važno je također mlade upoznati s vrijednostima Domovinskoga rata i zajedništva - kazao je dr. Jurčević, posebno pri tome pozdravljajući nazočnost umirovljenog generala Đure Matuzovića. Koliko je potrebno zajedničko djelovanje zajednica s lijeve i desne obale Save kroz razne prekogranične projekte, potvrdili su rezultati provedenog istraživanjima sa srednjoškolcima iz Vukovarsko-srijemske i Posavske županije (treći i četvrti razred srednje škole). O rezultatima tih istraživanjima, koje je potpomogao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, govorio je dr. sc. Krešimir Bušić. Srednjoškolci Posavine vrlo dobro znaju što su migracije, lančane migracije (na nagovor drugih), veliki broj mladih ima nekoga iz obitelji tko se već nalazi u inozemstvu, zabrinjavajući je broj njih koji žele ići iz rodnog kraja, a plaće su u najvećem postotku najveći razlog za odlazak (67 posto). To su samo neki od predočenih podataka koje je dr. Bušić analizirao u 30-ak postavljenih pitanja. - Potrebna je izrada zajedničke strategije zajednica s obiju strana rijeke Save kako bi se približilo mladima i zadržalo ih. Mi, koji smo najbliži susjedi, moramo napraviti tu suradnju, a upravo je ovo istraživanje korak k toj suradnji - poručio je dr. Bušić. Na kraju je svim sudionicima tribine i gostujućim profesorima zahvalio na izlaganju predsjednik Ogranka Matice hrvatske Orašje Željko Vukić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije