Veliki broj zaraženih medicinara

Potpuno cijepljeno nije ni 900.000 građana, nove mjere u FBiH

26.01.2022.
u 15:00

Krizni stožer Ministarstva zdravstva FBiH donio je preporuke koje se odnose na smanjenje broja dana izolacije i samoizolacije, potvrdio je za BHRT Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH. “Mi smo, slijedeći preporuke Europskog centra, uveli i kod nas skraćenje izolacije i samoizolacije. To znači da, ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a imate potpun cijepni status, nećete ići u samoizolaciju do trenutka eventualne pojave simptoma, kada ćete se javiti liječniku, a dotad ćete nositi masku i ponašati se odgovorno. Ako nemate potpun cijepni status, samoizolacija će trajati 10 dana. Sve osobe za koje se utvrdi da su pozitivne na testu, ako nisu potpuno cijepljene, bit će 10 dana u izolaciji s tim da će moći izaći sedmi dan pod uvjetom da imaju negativan test. Potpuno cijepljene osobe će biti 7 dana u izolaciji i također mogu dva dana ranije raditi test i ako je test negativan, peti dan mogu izići”, pojasnio je Čerkez, piše Večernji list BiH. 

Antigenski testovi

Osim ove odluke Krizni stožer je preporučio da se forsira antigensko testiranje gdje god je to moguće, kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sustav i izbjegla nervoza zbog čekanja na rezultate testiranja. “Svjesni smo da su mnogi pacijenti nezadovoljni, dugo se čeka, ali u ovakvim ekstremnim situacijama imate desetine tisuća poziva dnevno i jako je teško odgovoriti svima. Treba strpljenja i, što je najvažnije, odgovorno se ponašati”, rekao je Čerkez. Naglasio je da to ne isključuje PCR testiranja, posebno kod težih slučajeva i kroničnih bolesnika. “Ne isključujemo PCR testiranje, posebno kod ljudi koji idu prema bolničkom sektoru, gdje liječnici utvrde potrebu PCR testiranja ili kod kroničnih bolesnika. Prerano se u javnosti stvorio dojam da je ovo jednostavan virus i da neće biti problema”, rekao je Čerkez. Naglasio je kako je i dalje izuzetno visoka smrtnost i dodao da su osobe koje nisu potpuno cijepljene u jako visokom riziku. U javnosti se pojavila informacija da u Mostaru nedostaje PCR testova. Iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar kazali su da raspolažu s dovoljnom količinom PCR testova i da od početka pandemije njihove zalihe nikada dosad nisu dovedene u pitanje. - Informacija koja se pojavila u određenom mediju da nema PCR testova u SKB-u Mostar, apsolutno je netočna - rečeno je Feni iz SKB-a Mostar. Naglašavaju, pak, kako kod njih, kao i u svakom europskom centru koji se time bavi, postoji limitiranost broja obrađenih PCR testova. - Razlog tomu leži u činjenici da se uz postojeću opremu i ljudske resurse, kao i uz vremensku ograničenost, iako se radi u dvije smjene do 22 sata, jednostavno ne može stići uraditi više - ističu iz SKB-a Mostar te podsjećaju kako prioritete kod PCR testiranja određuju obiteljski liječnici.

Loša dinamika

Omikron soj uvukao se među bolničke pacijente i medicinsko osoblje, zbog čega je 150 djelatnika u samoizolaciji, stoga je obustavljen hladni program u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. “Radimo hitne slučajeve, onkologiju i dijagnostiku”, kazao je za RTV HB ravnatelj SKB-a prof. dr. Ante Kvesić. Trenutačno je na respiratoru oko 40 pacijenata, a samo jednom u pandemiji taj je broj bio veći. U SKB-u vjeruju da bi se za tri tjedna situacija mogla normalizirati. Dr. Kvesić još jednom poziva građane na imunizaciju. A imunizacija u BiH i ne ide dinamikom kojom bi trebala. Naime, u BiH je do sada stiglo 3,948.830 cjepiva protiv COVID-19, a potpuno cijepljenih (dvije doze) nije ni 850.000 građana. Prema riječima dr. Dušana Kojića, pomoćnika ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, do sada je u BiH prvu dozu primilo je 939.775 (27.61%), drugu 842.954 (24,77%), a treću 120.530 (3,54%) osoba. - Ovi podaci ne obuhvaćaju državljane BiH koji su se cijepljeni u susjednim zemljama, čija brojka, prema nekim procjenama, iznosi oko 35.000. Nažalost, ni ta brojka značajno ne mijenja ukupan broj potpuno cijepljenih kojih nije ni 900.000 – ističe Kojić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?