Važna odluka

Potpuna zabrana pušenjana SUM-u, podižu i svijest o problemu modernog ropstva

04.10.2023.
u 20:37

Na sjednici Senata Sveučilište je donijelo važnu odluku koja ima za cilj unaprijediti opće zdravlje i dobrobit svih te je tako usvojilo odluku o zaštiti nepušača i potpunoj zabrani pušenja na sveučilišnom prostoru

Sveučilište u Mostaru, u skladu s vizijom stvaranja zdravijeg okružja za svoje studente, osoblje i sve članove akademske zajednice, je na nedavnoj sjednici Senata donijelo važnu odluku koja za cilj ima unaprijediti opće zdravlje i dobrobit svih te je tako usvojilo odluku o zaštiti nepušača i potpunoj zabrani pušenja na sveučilišnom prostoru, piše Večernji list BiH. Taj korak ima značajnu svrhu, a to je stvaranje zdravijeg okružja koje potiče na promicanje odgovornosti prema vlastitom zdravlju i okolini te potiče pozitivne navike među svim članovima akademske zajednice. Zabranom pušenja na svom prostoru Sveučilište u Mostaru pokazuje predanost očuvanju zdravlja i boljeg života za sve svoje studente i djelatnike.

Mišljenja studenata

Petar, student Filozofskog fakulteta, izrazio je potpuno razumijevanje i podršku zabrani pušenja unutar sveučilišnog prostora. Smatra da Sveučilište treba biti odraz čistoće i urednosti studenata te samog Sveučilišta. Međutim, predlaže da se na vanjskom dijelu sveučilišnog kampusa omogući prostor za pušače. Također, Sara, studentica Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, dodala je kako podržava zabranu pušenja, ali smatra da bi vanjski prostor mogao biti iznimka. Ovom odlukom zabranjuje se pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima Sveučilišta, na prostorima koji se prema predmetnom Zakonu o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje smatraju mjestom rada, kao i na otvorenim prostorima Sveučilišta koji predstavljaju funkcionalni dio prostora u kojima se obavlja znanstveno-nastavna djelatnost Sveučilišta. Zabrana definirana ovom odlukom za cilj ima zaštitu zdravlja studenata, zaposlenika, vanjskih suradnika i vanjskih korisnika usluga te objekata Sveučilišta, kao i svih drugih osoba koje povremeno ili privremeno borave u objektima Sveučilišta. - Smatram da je ova zabrana konzumiranja nikotinskih proizvoda na Sveučilištu u Mostaru iznimno važna. Ona ne samo da stvara dobar primjer za sveučilišnu zajednicu već i odražava vrijednosti Sveučilišta i njegovu predanost zdravijem okruženju. Konzumiranje nikotinskih proizvoda na kampusu, u fakultetskim prostorima i kantinama nije u skladu s ozbiljnim pristupom obrazovanju i brizi o zdravlju studenata i osoblja. Ova zabrana također pruža priliku da se promiču alternativni načini očuvanja zdravlja i potiče druge da slijede ovaj primjer. To je korak prema globalizaciji zdravih praksa u sveučilišnom okruženju - kazala je Gordana, studentica Filozofskog fakulteta.

Održivi razvoj

Ova inicijativa Sveučilišta u Mostaru nije samo lokalnog značaja. Sveučilište je prepoznalo svoju ulogu u globalnoj borbi protiv modernog ropstva, prisilnog rada, trgovine ljudima i dječjeg rada. Aktivno sudjelovanje u ovoj važnoj borbi potvrđuje posvećenost Sveučilišta prema ostvarivanju ciljeva održivog razvoja UN-a. Osim zabrane pušenja, Sveučilište će poduzeti konkretne korake kako bi podiglo svijest o problemima modernog ropstva, prisilnog rada, trgovine ljudima i dječjeg rada. Edukativne kampanje, seminari i suradnja s relevantnim organizacijama bit će ključni alati u ostvarivanju ovog cilja. - Mislim da je to odlično jer će stvoriti prostor u kojem se svi mogu osjećati ugodno i zaštićeno od pasivnog pušenja. Odlično je vidjeti kako se brinu o našem zdravlju i okolišu, što se tiče borbe protiv ropstva, prisilnog rada i ostalog, mislim da to nije prihvatljivo nigdje - rekao je Josip, student Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti. Sveučilište u Mostaru zauzima važnu ulogu u oblikovanju boljeg i zdravijeg okružja za lokalne zajednice, ali također teži globalnoj solidarnosti u suočavanju s ozbiljnim problemima koji zahvaćaju čitav svijet. Ova odluka predstavlja značajan korak prema ostvarenju održivog i prosperitetnog društva koje će imati pozitivan utjecaj na ljude, ekonomiju i okoliš. Također, Sveučilište u Mostaru aktivno surađuje s drugim sveučilištima, organizacijama i vladama diljem svijeta kako bi sudjelovalo u globalnoj borbi protiv ozbiljnih problema. Otvorenost za suradnju i dijeljenje znanja omogućuje stvaranje sinergije koja je od suštinske važnosti za postizanje ciljeva održivosti i prosperiteta na globalnoj razini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije