Zbog globalnih i unutarnjih procesa raste euroskepticizam u RS

Potpora ulasku BiH u Europsku uniju na području RS-a spala ispod 50 posto

EU, Europska unija
17.11.2023.
u 18:35

Činjenica je da je postotak građana RS-a koji podupiru eurointegracije uvijek bio manji nego u Federaciji BiH, ali gotovo ni jedno ranije slično istraživanje nije pokazalo da je potpora ulasku BiH u Europsku uniju ispod 50 posto

Ako je suditi po istraživanju koje je za potrebe Ministarstva za europske integracije i međunarodnu suradnju Republike Srpske provela agencija Metrics, u Republici Srpskoj značajno opada potpora ulasku BiH u Europsku uniju, piše Večernji list BiH.

Ispitanici malo znaju o EU

Činjenica je da je postotak građana RS-a koji podupiru eurointegracije uvijek bio manji nego u Federaciji BiH, ali gotovo ni jedno ranije slično istraživanje nije pokazalo da je potpora ulasku BiH u Europsku uniju ispod 50 posto, pogotovo ne znatno ispod te granice, kako je slučaj s ovim novim istraživanjem resornog entitetskog ministarstva. Na pitanje “Podržavate li ulazak BiH u EU” tek 18 posto ispitanih građana u Republici Srpskoj odgovorilo je “da, potpuno”, a još 20 posto njih izabralo je odgovor “uglavnom da”. To znači da je samo 38 posto stanovništva u ovom entitetu za europski put BiH. Na isto pitanje, a koje se odnosi na podršku ulasku BiH u Europsku uniju, 18 posto ispitanih odgovorilo je “uglavnom ne”, 28 posto se opredijelilo za odgovor “uopće ne”, dok preostalih 16 posto ispitanika nije znalo ili je odbilo odgovoriti. Rezultati pokazuju da ispitanici vrlo malo znaju i o potencijalnoj koristi i posljedicama pridruživanja Europskoj uniji. Na pitanje “Znate li što bi potencijalno Republici Srpskoj donio ulazak BiH u EU?” 18 posto ih je reklo “uopće ne”, a 43 posto ispitanih odgovorilo je “uglavnom ne”, dok se 30 posto opredijelilo za odgovor “uglavnom da”, a preostalih 9 posto odgovorilo je “da, potpuno”. Na pitanje “Mislite li da bi ulazak u Europsku uniju imao izravan utjecaj na vaš život?”, 12 posto ih je odgovorilo “da, značajan”, 28 posto “da, mali utjecaj”, 39 posto “ne bi imalo utjecaj”, a 21 posto je reklo da ne zna odgovor ili je odbilo odgovoriti. Indikativno je i da većina ispitanika uopće ne vjeruje da će BiH u skorijoj budućnosti postati članica EU-a. Naime, jedno od pitanja glasilo je i “Mislite li da će BiH postati članica Europske unije u idućih deset godina?”, na što je 22 posto ispitanih odgovorilo “vjerojatno ne”, 29 posto “sigurno ne”, dok je 5 posto reklo da Europska unija neće ni postojati za deset godina. Ovako negativan odnos prema Europskoj uniji u istraživanju ne čudi ako se pogledaju odgovori na pitanje “Koje zemlje, osim Srbije, vidite kao prijatelje Republike Srpske?”. Država Europske unije tu gotovo da i nema. Ukupno 46 posto ih je odgovorilo “Rusija”, 15 posto “Mađarska”, 15 posto “Kina”, a 8 posto “Crna Gora”.

Vidljiv trend opadanja

Istraživanje je provedeno od 9. do 14. listopada na teritoriju Republike Srpske na uzorku od 1200 ispitanika. Najbrojnije kategorije ispitanika bili su zaposleni u privatnom sektoru (33 posto), umirovljenici (24 posto) i nezaposleni (19 posto). Ministar za europske integracije i međunarodnu suradnju RS-a Zlatan Klokić smatra da se razlog za ovakve rezultate može povezati s globalnim događajima u Europi, sporim procesom pridruživanja i čestim uvjetovanjima EU-a. Rekao je da su građani odgovarali i na pitanje jesu li zabrinuti za opstanak RS-a u idućih 10 godina zbog pritisaka zapadnih sila i FBiH te naveo da postoji određena doza zabrinutosti za opstanak RS-a. Prema istraživanju Direkcije za europske integracije koje je provedeno u svibnju i lipnju ove godine, 73,3 posto ispitanika na cijelom prostoru BiH podržalo je ulazak u EU, što je za 4,1 posto manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine, ali to je i dalje respektabilan postotak. DEI je proveo najnovije istraživanje na uzorku od 1200 ispitanika u BiH. Prema tim rezultatima, ulazak u EU podržalo je 86 posto ispitanika iz FBiH, 50,6 posto ispitanika iz RS-a i 71,5 posto iz Distrikta Brčko BiH. Usporede li se neki od ovih podataka s onima iz prethodnih godina, zamijetit će se određeni trendovi koji baš i ne idu u prilog europskom putu BiH. Tako je istraživanje DEI-ja iz ljeta prošle godine pokazalo kako bi u slučaju raspisivanja referenduma za članstvo u Europskoj uniji tada 77,4 posto građana glasovalo za ulazak, s tim da bi iz FBiH “za” glasovalo 90,1 posto, a iz RS-a 54,5 posto. Godinu dana prije, odnosno 2021. godine, kada je Direkcija za europske integracije BiH radila istraživanje, za ulazak BiH u EU bilo je 80,6 posto stanovnika BiH, u FBiH 90,7, a u RS-u 61,7 posto. Očito je kako potpora integraciji BiH u EU ipak iz godine u godinu slabi, posebno u RS-u. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije