mostar

Potpisan sporazum o suradnji kulturnih i obrazovnih institucija regije

rthrh
15.11.2016.
u 16:15

‘Uloga kazališta u razvoju regije’ tema je okruglog stola koji se, u organizaciji Razvojne agencija Županije Zapadnohercegovačke – HERAG, održao u utorak, 15. studenog 2016. godine, u Mostaru.
Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici kazališnih kuća iz Mostara i Italije, predstavnici sveučilišta iz Mostara i Italije, predstavnici razvojnih agencija, Grada Mostara, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te drugi.
Predstavnici obrazovnih i kulturnih institucija su potpisali i Sporazum u suradnji kojim se obvezuju da će, u suradnji s Razvojnom agencijom HERAG te pod krovom AdriaWealth prstena, biti otvoreni i spremni za buduće projekte financirane od strane IPA Adriatic programa.

‘’Cilj današnjeg okruglog stola jeste poticanje novog partnerstva među kulturnim i obrazovnim institucijama naše regije, koje je ključ uspjeha kako u pripremi svakog projekta, tako i u samoj provedbi’’, rekao je Ivan Jelčić, direktor Razvojne agencije HERAG na konferenciji za medije koja je održana povodom ovog okruglog stola.
Jelčić je istaknuo kako je ova suradnja proizašla iz projekta AdriaWealth, financiranog kroz IPA  Adriatic program, te da je siguran kako će partnerstvom koje su obrazovne i kulturne institucije danas potpisale, pridobiti suradnju kojom će ubuduće aplicirati na veći broj projekata i dodatnih sredstava iz EU fondova.
Predstavnicima medija se obratio i Lino Manosperta, voditelj Teatra Pubblico Pugliese te jedan od nositelja projekta AdriaWealth, koji je naglasio da je upravo ovo prvi projekt koji je odobren od strane IPA Adriatic fondova i to od strane nove strategije Europske unije za Jadransku-jonsku regiju.

‘’Naša suradnja je doprinjela da se nova EU strategija što bolje usvoji i da se nađu temelji i poduzmu koraci ka budućoj suradnji, tijesno povezanoj s projektima u području kulture i obrazovanja. Mogu s ponosom reći da smo napravili projekte koji se trebaju tek realizirati u budućnosti i zato smo od Europske unije dobili od oko milijun eura, a naša potražnja ide i dalje’’, rekao je Manosperta.

Jedan od sudionika današnjeg okruglog stola jeste i Hrvatsko narodno kazalište Mostar koje, kako je istaknuo ravnatelj Ivan Vukoja, nema mnogo iskustva u ovako velikim međunarodnim projektima ali su svakako otvoreni, te će učiniti sve da budu dio ove priče.

‘’Ovakav oblik suradnje smatramo i nastavkom onog što smo do sada radili, jer smo bili vrlo aktivni u razmjeni kazališnih sadržaja u zajedničkim kooprodukcijskim projektima s ostalim kazalištima u BiH i najbližem susjedstvu. Smatram da smo se time kvalificirali i osposobili biti dionikom jednog većeg, značajnijeg i zahtjevnijeg međunarodnog projekta. Spremni smo učiti, usvajati nova znanja i vještine te biti aktivan sudionik ovog projekta’’, naglasio je Vukoja.
Da kultura i ekonomija imaju dosta zajedničkog, prepoznao je Zdenko Klepić, koji je ispred Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, bio jedan od potpisnika sporazuma o budućoj suradnji.
‘’Kultura je kao i ekonomija jedan od stupova razvoja svakog društva i svake zemlje, te smo prepoznali da kultura služi i nama da imamo poslovnu okolinu  i jedan prijateljski ambijent, kako za privlačenje poduzetnika tako i za ostanak i život gospodarstvenika ovdje’’, rekao je Klepić i dodao kako je siguran da će današnjim sporazumom doprinjeti da ova regija napreduje, te učiniti da život na našim prostorima, koji su prepuni potencijala, bude bolji i otvoreniji.

Nakon održavanja okruglog stola, sudionici su imali priliku sudjelovati u prezentaciji i predstavi koja je prikazana u prostorijama Hrvatskog narodnog kazališta u  Mostaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije