sarajevo

Potpisan Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između BiH i Rumunije

daa
06.12.2016.
u 15:15

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i veleposlanica Rumunije u BiH Dana-Manuela Constantinescu potpisali su danas u Sarajevu Sporazum između Bosne i Hercegovine i Rumunije o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanja utaje poreza u odnosu na poreze na dohodak.

Potpisnici su izrazili očekivanje da će se ovim dokumentom olakšati suradnja i pomoći privrednicima da ostvare kvalitetne poslovne odnose, te omogućiti lakše kretanje kapitala, roba, usluga i znanja.

Veleposlanica Constantinescu istaknula je nakon čina potpisivanja da se radi o dokumentu koji, zasigurno, olakšava trgovinsku razmjenu između dviju zemalja, a koja je u 2015. godini izosila 150 milijuna eura.

- Nadamo se da će ovaj novopotpisani dokument, kada stupi na snagu, ohrabriti naše privrednike da dalje surađuju - kazala je.

Rumunska veleposlanica podsjetila je da postoje 53 firme iz BiH  koje su registrirane u njenoj zemlji, izražavajući nadu da će uskoro uslijediti i registriranje rumunskih firmi u BiH.

Ministar Bevanda izjavio je da je Sporazum Bosne i Hercegovine i Rumunije zaključen po uzoru na tipske sporazume OECD-a (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvitak) u spomenutoj oblasti.

- Zaključivanjem ovog sporazuma BiH ispunjava obveze iz članka 98 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - potcrtao je.

Bevanda je dodao da je cilj Sporazuma eliminiranje dvostrukog oporezivanja, kao i utaje poreza, te da dokument omogućava razmjenu informacija u porezne svrhe.

Veleposlanica Constantinescu i ministar Bevanda ocijenili su da će potpisivanje spomenutog dokumenta doprinijeti daljnjem jačanju bilateralnih odnosa dviju zemalja, kao i unapređenju ekonomske suradnje Rumunije i Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?