Karamehmedović i Vukšić

Potpisan Protokol o suradnji između BHRT i Biskupske konferencije BiH

03.10.2022.
u 17:00

U ponedjeljak, 3. listopada 2022., u svečanom salonu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) u Sarajevu, potpisan je Protokol o suradnji između spomenute Radiotelevizije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kojim BiH „prihvaćaju uzajamnu suradnju o medijskom praćenju važnijih crkvenih događanja na teritoriju BK BiH i svih pitanja značajnih za vjerski život katolika, uključujući i suživot s pripadnicima crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini“.

Protokol o suradnji potpisali su generalni direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine gospodin Belmin Karamehmedović i predsjednik Biskupske konferencije i predsjednik Vijeća za sredstva društvene komunikacije BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, javlja KTA.

U uvodnoj riječi urednik redakcije Religijskog programa na BHT1 gospodin Haris Bilalović pozdravio sve uzvanike te spomenuo da se potpisivanje Protokola pada na drugu godišnjicu osnivanja spomenute redakcije dodajući da je ova televizija i prije toga godinama pratila brojna crkvena događanja. Govoreći o važnom doprinosu Katoličke Crkve na planu mira i dijaloga, podsjetio je i na jučerašnji poziv pape Franje na prestanak rata u Ukrajini.

Generalni direktor Karamehmedović u svom je obraćanju istaknuo dugogodišnju dobru suradnju između Radiotelevizije BiH i Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini. Podsjetio je na zahtjevni projekt BHRT-a, a riječ je o izravnom cjelodnevnom prijenosu svih događaja na sedam lokacija u glavnom gradu BiH tijekom pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini, 6. lipnja 2015. Kazao je da su tom prigodom primili brojne čestitke. Rekao je da BHRT želi biti na službi svim građanima pa tako i katolicima u Bosni i Hercegovini i izrazio otvorenost za buduću suradnju.

U svom obraćanju nadbiskup Vukšić je podsjetio da „već mnogo godina postoji obostrano korisna suradnja između raznih ustanova Katoličke crkve u BiH i Radiotelevizije BiH“. „Za to zahvaljujemo Vama i Vašim suradnicima, Vašim prethodnicima i njihovi suradnicima. Sa svoje strane kroz cijelo to vrijeme nastojali smo, koliko je bilo do nas, izići u susret djelatnicima Vaše medijske kuće, kao i drugima, i vjerujem da će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti“, kazao je predsjednik BK BiH.

„Na putu dogovaranja i suradnje, prije određenoga vremena nastala je zamisao da se potpiše i Protokol o suradnji između Biskupske konferencije BiH i Radiotelevizije BiH kako bi se ta suradnja još više poboljšala a danas, ovim činom potpisivanja Protokola o suradnji, dosadašnja ideja odsada postaje stvarnost. Bogu hvala! U ime Biskupske konferencije zahvaljujem svim ljudima dobre volje. Posebice vama koji danas sudjelujete u ovom činu. A kao predstavnik Katoličke Crkve, koja je otvorena prema svima i svakoga želi uključiti, u duhu dijaloga i suradnje za opće dobro i društvenu slogu, izražavam želju da ovo bude početak sličnoga dogovaranja Katoličke Crkve također sa svima ostalima koji već jesu ili će biti zainteresirani za suradnju“, kazao je nadbiskup Vukšić.

„U ime svih ostalih biskupa koji su podržali zamisao potpisivanja Protokola, i u svoje osobno ime, svesrdno podržavam svrhu ovoga Protokola koja je naznačena u njegovu uvodu: Ovim Protokolom Radiotelevizija i Biskupska konferencija prihvaćaju uzajamnu saradnju o medijskom praćenju važnijih aktivnosti Katoličke Crkve o svim pitanjima značajnim za vjerski život katolika, uključujući i poboljšanje vjerskog i međureligijskog života i prijateljski suživot s pripadnicima drugih vjerskih zajednica i crkava u BiH. U službi jačanja dobra, širenja suradnje i prijateljstva među ljudima, neka dragi Bog blagoslovi ovo djelo i njegovu primjenu!“, poručio je predsjednik Bk BiH nadbiskup Tomo Vukšić.

Na kraju su direktor Karamehmedović i nadbiskup Vukšić razmijenili prigodne darove. Gospodin Belmin je darovao snimljeni svezak "Antologija BH sevdalinki", a nadbiskup Tomo je dao nedavno otisnutu knjigu pod naslovom „Crkva i mediji“ napominjući da je to zajednički projekt Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Također je darovao knjigu pod naslovom „Stanje katoličkih župa na području Bosne i Hercegovine između 1991. i 2011. godine“ autora Franje Marića.

Nakon potpisivanja Protokola o suradnji uslijedila je izjava za medije.

Nazočnim novinarima nadbiskup Vukšić kazao je da se upravo potpisanim protokolom prije svega potvrđuje dosadašnja odlična suradnja između BHRT-a i BK BiH, odnosno ove medijske kuće sa svim biskupijama u BiH. Pojasnio je da je protokol rezultat dosadašnjih razgovora o načinu da dobru suradnju učine još boljom te izrazio uvjerenje da će potpisivanje protokola upravo tome doprinijeti. „Doprinijet će, također, suradnji i s drugima i drukčijima, dijalogu, međureligijskom dijalogu i, uopće, toleranciji i prijateljstvu. Željeli smo ovime pokazati da je dogovaranje moguće, i evo, ideja, koja je do danas bila samo zamisao, pretvorila se u stvarnost. I zaista mi je vrlo drago što se to dogodilo“, kazao je nadbiskup Vukšić.

Generalni direktor Karamehmedović potvrdio je da ovo današnje potpisivanje predstavlja samo učvršćivanje odličnih odnosa ove dvije institucije koji, kako je kazao, traju već godinama. Izrazio je nadu u nastavak dobrih odnosa i u razvijanje uspješne suradnje i sa drugim vjerskim zajednicama u BiH. „Radiotelevizija BiH je servis svih građana ove države i stoji na raspolaganju da ispuni svoju zadaću: da, prije svega, informira, obrazuje, zabavi svoje gledateljstvo“, istkanuo je gosp. Karamehmedović dodavši da su vrata Radiotelevizija BiH „više nego otvorena za ovakvu i, naravno, svu sličnu suradnju“.

Program je završen bilateralnim susretom u Direkciji BHRT-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije