projekt razvoja održivog turizma

Potpisan Plan podrške između USAID Turizma i UniCredit Bank d.d. Mostar

04.11.2022.
u 13:25

Turistički sektor Bosne i Hercegovine uskoro će profitirati od implementiranja sveobuhvatnog plana olakšanja pristupa financijama za investitore i poduzetnike u oblasti turizma, uključujući i stvaranje  pecijaliziranih financijskih proizvoda. Turistički sektor tako će imati mogućnost unaprijeđenja svoje ponude kako bi privukao više posjetitelja i unaprijedio konkurentne prednosti turizma u Bosni i Hercegovini.

USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) potpisao je Zajednički plan provedbe s UniCredit Bank d.d., Mostar s ciljem podrške promociji specijaliziranih financijskih proizvoda za turizam, unaprijeđenja sposobnosti turističkih poduzeća da pristupe financijama kroz treninge izgradnje kapaciteta financijskog menadžmenta i poslovnog razvoja, kao i unaprijeđenja spremnosti institucija da turističkim projektima odobre financiranje.

U okviru Zajedničkog plana provedbe, partneri su se obvezali da promoviraju financijske proizvode turističkim poduzećima širom Bosne i Hercegovine, uključujući prezentacije proizvoda, seminare i webinare, razmjenjuju informacije o učinku i projekcijama turističke industrije, pružaju pomoć u razvoju kvalitetnih projekata i prijedloga financiranja, podrže razvoj i diverzifikaciju proizvoda, te planiraju razvoj kroz obuku, marketing i promociju.

"Potpisivanjem Plana podrške nastavljamo s pružanjem podrške velikom broju malih i srednjih poduzeća u sektoru turizma te shodno tome pružamo pristup nužno potrebnim sredstvima za održavanje poslovanja i očuvanje radnih mjesta. Naša zemlja obiluje vrijednim i kreativnim turističkim radnicima i prekrasnim turističkim destinacijama, a nakon dvije, veoma izazovne godine za cijelo gospodarstvo, drago nam je vidjeti da se turistički sektor postepeno oporavlja, razvija i raste. Osnaživanje razvoja zajednica naš je prioritet, a kontinuiranim ulaganjem u razvoj turističkih proizvoda obogaćujemo ponudu domaćeg turizma te značajno doprinosimo oporavku cijelog sektora", naglasila je Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d., Mostar.

Zajednički plan provedbe je finaliziran nakon opsežnih konsultacija sa stotinama predstavnika turističke industrije. Većina njih je izrazila interes za pristup specijaliziranim kreditnim i leasing linijama u turističkom sektoru. Prepoznajući izazove s kojima se turistički sektor suočava u pristupu financijama, USAID Turizam je ostvario partnerstvo s bankama i lizing kompanijama kako bi povećao broj turističkih biznisa koji su uspješno pristupili financijskim kreditima.

USAID Turizam radi na stvaranju dinamične, održive turističke ekonomije, predvođene privatnim sektorom u skladu s kulturom gostoprimstva i prepoznatljivim prirodnim atrakcijama Bosne i Hercegovine. Projekt podržava privatni sektor u predvođenju rasta turističkog sektora, uključujući pozicioniranje Bosne i Hercegovine kao jedne od najdinamičnijih i najatraktivnijih turističkih destinacija na međunarodnoj razini s ciljem povećanja broja posjetitelja, smanjenja sezonalnosti i povećanja vrijednosti.

Kako biste saznali više, posjetite prvu online platformu za financiranje malih i srednjih poduzeća u sektoru turizma, koju je izradio USAID Turizam: https://finance.turizambih.ba/
Za više informacija o USAID Turizam aktivnostima, posjetite web stranicu turizambih.ba ili profile na društvenim platformama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?