Sto godina nakon Sarajevskog atentata nesvakidašnja gesta iz Austrije

Potomci Habsburga pomažu potomcima Principovih u BiH

milona
Foto: Foto:Večernji list
14.07.2014.
u 10:24

Pomoć šalje obitelj Milone von Habsburg kako bi se dijelom obnovila poplavljena kuća Gavrila Mile Principa

Dok političari, povjesničari, intelektualci, kavanski dokoličari u BiH, svatko iz svog nacionalnog kuta, mjesecima polemiziraju je li Gavrilo Princip ubojstvom Franje Ferdinanda napravio herojski ili teroristički čin, njihovi biološki potomci konkretnim djelima pokazuju na koji način treba misliti i djelovati kako se više nikad ne bi ponovio krvavi rat.

Poziv iz Škotske

Milona von Habsburg, čiji je prastric Franjo Ferdinand, a Sofija prastrina, nakon što su se ove godine prvi put upoznali zahvaljujući manifestaciji “Večernjakov pečat”, odlučila je dati dio pomoći da Gavrilo Mile Princip, čiji je prastric sarajevski atentator Gavrilo Princip, obnovi u nedavnim poplavama stradalu obiteljsku kuću u Bosanskom Grahovu. Na tu gestu Milonu, inače veliku humanitarku s adresom u Glasgowu i Međugorju, nitko nije natjerao, već je samoinicijativno nazvala Gavrila Milu Principa koji je obavijestio da mu je u nedavnim jakim poplavama nastradao dom, a pomoć vlasti za obnovu, kako obično biva u BiH, je izostala. U vrlo dramatičnom pismu Milona von Habsburg piše kako je razgovarala s Gavrilom i da “on ima veoma tešku situaciju”, donosi Večernji list. “Poplave”, piše dalje Milona, “su mu uništile puno, on treba pomoć”. Ona je obećala da će pomoći Gavrilu Mili Principu da sanira oštećenja sljedećih dana kada dolazi u Međugorje. Potomak obitelji Habsburg poručuje iz Škotske kako ta pomoć, ipak, ne može biti velika jer i njezina humanitarna organizacija raspolaže skromnim proračunom, ali će ona biti od srca. Milona von Habsburg i Gavrilo Mile Princip, daljnji rođaci Franje Ferdinanda i Gavrila Principa, još su jednom pokazali kako su daleko od svađalačkog diskursa koji vlada u BiH za stotu obljetnicu Sarajevskog atentata.

Političke razmirice

Dok njih dvoje simboličnim susretom i stiskom ruke razmjenjuju ruže, nagrade, poruke mira, službene politike u BiH i na Balkanu opet verbalno ratuju zbog uzroka Prvog svjetskog rata. Već mjesecima se ratuje povijesnom faktografijom, iz arhiva se vade novi podaci u kojima zavađene strane plasiraju svoju istinu o događajima koji su bili uvod u Prvi svjetski rat. U cijeloj priči profitiraju angažirani povjesničari, dokumentaristi, politički populisti...

Komentara 1

Avatar serafina
serafina
17:05 14.07.2014.

Svaka čast Milona. Llijepa gesta.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije