Kiseljak

Poticaj proizvodnji jagodičastog i bobičastog voća

21.05.2016.
u 11:00

U Kiseljaku je u posljednje vrijeme organiziran niz sadržaja s ciljem razvoja proizvodnje jagodičastog i bobičastog voća, prije svega maline. Nakon što su nedavno proizvođači malina iz Kiseljaka posjetili plantaže u Srbiji, u organizaciji tvrtke Orange plus d.o.o. Sarajevo, koja je dio belgijske grupacije “Crops and partners”, održali su u Kiseljaku predavanje o temi “Aktualni trenutak u malinarstvu - Zaštita maline pred berbu”, piše Večernji list BiH.

Predavanje

Predavanje, odnosno svojevrstan sastanak, bio je namijenjen uzgajivačima malina, ali i svim drugim poljoprivrednicima i nezaposlenim osobama koji u uzgoju malina mogu pronaći perspektivu za sebe i svoju obitelj. Na predavanju je bio i Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka. Gost predavač o stručnoj edukaciji prihrane i zaštite maline pred berbu bio je Vjekoslav Vujica, diplomirani agronom. Vujica je, između ostaloga, naglasio da je u poljoprivredi preventiva sve, pogotovo u ovako kišnoj godini. Poljoprivrednicima je kroz kratku prezentaciju predstavio sve potencijalne probleme s kojima se mogu suočiti kada je riječ o bolestima, liječenju, uzrocima i simptomima, dok je Hilmija Burdžović, direktor tvrtke Orange plus, okupljenima na predavanju predstavio planove i usluge koje ova tvrtka nudi kada je u pitanju način otkupa malina. Podsjećamo, spomenuta tvrtka koja se bavi otkupom i preradom jagodičastog i bobičastog voća sredinom ožujka potpisala je ugovor s Općinom Kiseljak o zakupu poslovnog prostora - hladnjače za proizvodnju i preradu voća. Hladnjača se nalazi u poslovnoj zoni Dugo Polje u Brestovskom, a svečano će biti otvorena krajem svibnja. Poljoprivrednicima je direktor Burdžović obećao i razne stimulanse, osobito najuspješnijima jer zajednički cilj proizvođača, otkupljivača i prerađivača jest zdrava proizvodnja. “Hladnjača proizvode ne može poboljšati, nego samo očuvati onakvima kakvi su uzgojeni”, kazao je Burdžović koji je proizvođače posebno upozorio na važnost higijene pri berbi jer je malina jedino voće koje se ne pere. Ova tvrtka već sljedeće godine planira i povećati kapacitet hladnjače koja je već sad opremljena najnovijom tehnologijom.

Fondacija

Hladnjaču u Dugom Polju ovih su dana obišli i predstavnici Fondacije za održivi razvoj OdRaz, koji su posjetili hladnjaču na Brestovskom i ostali oduševljeni. Naime, ova fondacija te Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva djelomično će sudjelovati u financiranju izgradnje, dok je glavni nositelj projekta u svakom smislu Općina Kiseljak.

Nakon što su se uvjerili da radovi ne samo da napreduju, nego će biti gotovi za svega desetak dana, predstavnici Fondacije čestitali su načelniku Mišuriću-Ramljaku na iznimno uspješnoj suradnji, nazvavši ovaj projekt jednim od “agilnijih”. Osim promocije poljoprivrede, kroz pomoć malim proizvođačima preko čuvanja i otkupa njihovih proizvoda, projekt vezan uz hladnjaču otvorit će i nova radna mjesta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije