Sve vidljivije pukotine u koaliciji

Posvađale ih pozicije 
po županijama i izbor izaslanika u Dom naroda

08.01.2019.
u 11:00

Nepovjerenje među strankama, koje protekla dva mjeseca sudjeluju u pregovorima, glavni je razlog što je proces konstituiranja izvršne vlasti u većinski bošnjačkim županijama u sve većim problemima. Osim Sarajeva, gdje je uspostavljena neustavna vlast i u kojoj nije osigurana ustavom propisana nacionalna zastupljenost, u svim ostalim većinskim bošnjačkim županijama “partneri” i dalje odmjeravaju snage, piše Večernji list BiH. 

Testiranje partnerstva

Savez lijevih bošnjačkih, navodno građanskih stranaka, koje su sebe prozvale “Bh. blok”, s jedne, i skupine stranaka koje su utemeljili bivši dužnosnici SDA, s druge strane, pokazuje brojne slabosti. Najizraženije su u Zeničko-dobojskoj i Unsko-sanskoj županiji, ali klimava je koalicija i u Tuzlanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji. U ZDŽ-u je čelnik Nezavisnog bloka i zenički gradonačelnik Fuad Kasumović zatražio od SDP-a da do petka predloži mandatara ili će se NB povući iz daljnjih pregovora o uspostavi županijske Vlade. Optužio je SDP za odsustvo hrabrosti i odlučnosti te izrazio svoje nezadovoljstvo samim procesom pregovora.

U pozadini svega je borba za premijersko mjesto, ali i mandate u federalnom Domu naroda, jer tzv. Bh. blok očito želi da se pri izboru izaslanika iz ove i drugih županija testira partnerstvo s NB-om i drugim strankama nastalim iz SDA. S druge strane, NB, A-SDA pa i Narod i pravda (NiP) ne žele biti tek glasački stroj SDP-u u osiguranju većine u federalnom Domu naroda. Pogotovo to ne žele SBB i PDA, stranke koje u nekim županijama, ali i u federalnom Parlamentu, imaju respektabilan broj mandata. Nezadovoljstvo je sve veće i u USŽ-u, gdje je tijesna parlamentarna većina već došla u pitanje nakon što jedan zastupnik A-SDA nije došao na sjednicu i tako spriječio donošenje bilo kakvih odluka. U objema ovim županijama, ali i u preostalim trima, SDA čeka svoju prigodu kako bi počeo s uspostavom novih parlamentarnih većina. Treba reći da ni jedinstvo unutar samog Bh. bloka nije tako snažno kako to pojedini stranački dužnosnici u javnim istupima nastoje prikazati. DF je izbačen iz vladajuće većine u USŽ-u, a u Sarajevu su bili protiv izbora čelnika NiP-a Elmedina Konakovića za predsjednika županijskog parlamenta.

Integracija u NATO

Pojedini županijski zastupnici iz stranaka Bh. bloka otvoreno su kritizirali poteze ove političke grupacije. Od činjenice da “građanske” stranke surađuju s derivatima SDA, unatoč javnoj najavi da ne žele suradnju s nacionalnim strankama do nepoštivanja ustavnih odredbi prilikom nacionalne popune županijske Vlade u Sarajevu. Dodatno nezadovoljstvo na tzv. ljevici izazvala je platforma stranaka Bh. bloka u kojoj se među 17 prioritetnih aktivnosti nijednom riječju ne spominje integracija BiH u NATO. To je protumačeno kao pregovarački ustupak SNSD-u i drugim srpskim strankama.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije