veliki pothvat

Posušje u RH predstavlja vlastiti solarni automobil

08.06.2018.
u 09:18

U sklopu proslave Dana Sisačko-moslavačke županije i ove godine u Sisku se održava atraktivna i zanimljiva utrka solarnih automobila u organizaciji Tehničke škole Sisak. Ove godine sudjeluju i učenici Srednje strukovne škole u Posušju koji će se predstaviti vlastitim solarnim automobilom. Učenici Karlo Budimir, Mirko Kovač i Ante Šušnjar zajedno s mentorom Ivicom Vranješom i ravnateljem škole Marijem Knezovićem borave u Sisku u Hrvatskoj.

- U projektu izrade automobila sudjelovalo je 10 do 15 učenika smjera računalni tehničar u strojarstvu, PTT tehničari i instalateri grijanja i klimatizacije, zajedno s njihovim profesorima koji su bili potpora - kazao je mentor projekta Ivica Vranješ.

Dodaje da je automobil morao zadovoljiti neke kriterije kako bi upao na ovu međunarodnu utrku u Sisku. Automobil “Postruk”, kako su ga nazvali, ima sve što je potrebno za postizanje brzine od skoro 40 kilometara na sat. - Automobil, koji će predstaviti Posušje, je automobil koji je pokretan bezkolektorskim motorom upravljanim pomoću jednog kontrolora, a glavno napajanje dolazi iz solarnih panela površine od 3m2. Snagu motor crpi iz četiri akumulatora spojena u seriju. Napon od 48 volti napaja motor - kazao je Vranješ. Važno je napomenuti da je ovaj automobil potpuno ekološki prihvatljiv. Uz međunarodnu utrku solarnih automobila organizirana je i prigodna izložba automobila i konferencija o električnim i solarnim vozilima. - Ponuđene su radionice i predavanja vezana za solarne panele, obnovljive izvore energije, upravljanje dronovima, nove baterije u solarnoj tehnologiji... - kazao je Vranješ.

Na utrci je najavljeno sudjelovanje 24 ekipe srednjih strukovnih škola, među kojima je i ekipa Srednje strukovne škole Posušje. Ravnatelj Mario Knezović u ovom projektu vidi odlične prilike da učenici što više nauče, prije svega u praktičnom djelu nastave. Istaknuo je da mu je drago da je Srednja strukovna škola u Posušju prva škola u ovim područjima koja je napravila ovakav pothvat za svoje učenike. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije