Sve će biti automatizirano, od prehrane do muže

Posušje ima najsuvremeniju farmu, samo za robote dali milijun KM

storyeditor/2023-11-14/farma-marena-880x495.jpg
15.11.2023.
u 18:36

U novom suvremenom objektu farme krava Morena u Posušju ništa neće biti prepušteno slučaju, sve će biti automatizirano, od prehrane do muže

Novi objekt farme Marena u Posušju bit će najsuvremeniji u ovom dijelu Europe. Moderna oprema, uključujući robote za mužu te madrace za krave, nabavljena je i čeka izgradnju objekta, odnosno građevinsku dozvolu.

Čipirane krave

- To će biti prva novoizgrađena farma u BiH u kojoj će biti postavljeni roboti za mužu. U našoj zemlji ima nekih farmi u Republici Srpskoj gdje su nadograđivani u postojeće objekte - rekao je za Agroklub Mario Mitar, menadžer farme. Riječ je o njemačkoj GEA stajskoj opremi, od njih su ranije nabavili i trenutačno izmuzište, riblju kost, kao i prateću opremu. Tri robota bit će postavljena u novoj farmi, a muža će se tako vršiti tijekom cijelog dana.

- Automatski se biraju one koje idu na mužu, krave imaju čipove i same idu prema robotu kada žele, s tim da i robot preko sustava dobiva naredbu podliježe li to grlo muži u tom trenutku kako ne bi muzao one za koje nema potrebe - pojašnjava Mitar.

Jedan robot, kako je dodao, muze 60 krava dnevno te u novom objektu planiraju ovom sustavu prilagoditi 180 grla. Investicija nije nimalo jeftina, no ova farma je dio MCI korporacije, koja je odlučila uložiti sredstva za modernizaciju.

- Sami roboti koštaju oko 500 tisuća eura - dodaje Mitar, koji se nije upuštao u procjenu kompletnih troškova gradnje jer je zadužen za brigu o kravama.

Na farmi Morena je 250 muznih grla, od toga je 200 na muži i 50 u suhostaju. Većina je pasmine simental, njemačke i češke.

- Imamo i francusku montbéliarde. Uvezli smo 30 junica, one su sad oteljene i krenule su s mužom. Što se tiče prve laktacije, bolje su od simentalki jer one tek drugom i trećom laktacijom dosežu svoj kapacitet. Bit ćemo zadovoljni ako sada bude 8000 litara, a nadamo se da će poslije ići iznad 9000 litara - kaže Mitar.

Što se tiče konstitucije, krave montbéliarde više sliče holsteinu, elegantnije su, dodaje Mitar. U suvremenom objektu farme, kako kaže, ništa neće biti prepušteno slučaju, sve će biti automatizirano, od prehrane do muže. Kada dobiju potrebnu dokumentaciju, radovi bi trebali biti završeni u roku od tri do četiri mjeseca.

Imat će i madrace

- Objekt je otvoren sa strana, samo krovna konstrukcija će se graditi, a pod će biti betonski. Klima je ovdje malo blaža, pa nema potrebe zatvarati strane. Na ležište krava bit će postavljeni madraci, tako da će im biti ugodno za ležanje - zaključuje Mitar, prenosi agroklub.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije