uz pomoć vlade rh

Posušje dobiva novu osnovnu školu, a u Rakitnu uskoro vrtić

29.09.2020.
u 20:03

U vremenu kada broj učenika u školama diljem BiH rapidno pada, a neke se i zatvaraju, općina Posušje vapi za novim školskim prostorom. Kapaciteti postojeće Osnovne škole Ivana Mažuranića prepunjeni su zbog čega se još 2008. krenulo u projekt izgradnje nove, piše Večernji list BiH

Od 1. do 5. razreda

Nakon 12 godina radovi na novoj osnovnoj školi koja će nositi ime “Fra Petar Bakula” privode se kraju. Kako bi otvorila svoja vrata, potrebno ju je još samo opremiti namještajem i pomagalima, a za to je sredstva osigurala Vlada Republike Hrvatske. Kroz odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u BiH Vlada RH je i ove godine značajna sredstva izdvojila za projekte u Posušju. Tako je za završnu fazu unutarnjeg opremanja nove osnovne škole “Fra Petar Bakula” odobren iznos od 600.000 kuna (oko 150.000 KM; nap. a.).

- Višemjesečni pad punjenja proračuna općine Posušje uslijed pandemije COVID-19 i osiguravanje sredstava za pomoć gospodarstvu primorali su općinu da proteklih mjeseci s oprezom uspori zacrtanu dinamiku izvođenja radova na novoj školi te ona nije otvorena u ovome mjesecu kako je planirano prije pojave koronavirusa - naveli su iz Općine Posušje. Naime, nova osnovna škola koja nosi naziv “Fra Petar Bakula” za učenike je trebala otvoriti vrata početkom ovog mjeseca, odnosno s ovom školskom godinom. Na završetak ovog projekta vrijednog oko šest milijuna maraka općina Posušje čeka godinama jer će se njezinim otvaranjem rasteretiti postojeća Osnovna škola Ivana Mažuranića Posušje koja ima oko 1400 učenika. - Otvaranjem nove škole učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje prijeći će u prostorije nove. Riječ je, zapravo, o učenicima nižih razreda osnovne škole, točnije od 1. do 5. razreda. Ovim postupkom postiglo bi se jako puno jer bismo dobili mogućnost rada u samo prvoj smjeni, a to ima nemjerljive beneficije za obrazovni proces - kazao je nedavno ravnatelj Zvonimir Širić. Rad u prvoj smjeni omogućuje i bolju organizaciju za prosvjetne djelatnike pa se i u tom smislu može govoriti o poboljšanju kvalitete nastave.

300 četvornih metara

- Stoga uistinu zahvaljujemo našim prijateljima iz Republike Hrvatske - Vladi RH i njezinu predsjedniku Andreju Plenkoviću te Središnjem državnom uredu izvan RH i državnom tajniku Zvonku Milasu što su osigurali ova sredstva - poručili su iz Općine Posušje. Budući da se Posušje kao najmlađa općina po strukturi stanovništva u BiH može pohvaliti velikim brojem djece i mladih, uz pomoć Vlade RH realizira se još jedan projekt od iznimne važnosti za najmlađe stanovnike. Vlade RH odobrila je iznos od 85.000 kuna (oko 21.000 KM, nap. a.) Mjesnoj zajednici Poklečani za dovršetak adaptacije i uređenja prostora za predškolsko obrazovanje u Rakitnu. Naime, u sklopu Osnovne škole Ante Brune Bušića u tijeku su radovi u dijelu prostora u kojemu će biti smještena ova ustanova za najmlađe. Površinom od 300 četvornih metara zadovoljit će potrebe smještaja mališana s područja Rakitna, ali i uvelike olakšati svakodnevicu zaposlenim roditeljima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?