SAMO U BIH

Postoje 82 odluke Ustavnog suda koje još nisu provedene

'ustavni.2'
Foto: ''
03.01.2014.
u 09:54

Na upit postoji li osnova u 2014. godini da u BiH bude barem jedan predmet “Sanader”, Salihović je kazao da se, upravo, predmet “Kekerović” može tako nazvati

Kada sam došao na mjesto glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH, očekivao sam predmete o korupciji u ladicama, ali nisam zatekao ništa - rekao je, između ostalog, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović u intervjuu za politički magazin Crta BHT1.

Predmet kao “Sanader”

Na upit postoji li osnova u 2014. godini da u BiH bude barem jedan predmet “Sanader”, Salihović je kazao da se, upravo, predmet “Kekerović” može tako nazvati zato što se tim predmetom ne okončava istraga, nego daje mogućnost da se ide prema vrhu i prema međunarodnim čimbenicima.

- To je najveća optužnica u gospodarskom kriminalu u BiH, zapravo u povijesti Tužiteljstva BiH - istakao je Salihović. Kada je riječ o istrazi Tužiteljstva BiH zbog neprovedbe odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić - Finci”, Salihović je objasnio da Tužiteljstvo i postupajućeg tužitelja Olega Čavku ne interesiraju izvaninstitucionalne radnje lidera koji su pokušavali dogovoriti provedbu presude, nego ponašanje nadležnih u institucijama. - Nas zanima u institucijama: tko je bio dužan kada je presuda došla preko Monike u ministarstvo, jedno, drugo..., (Monika Mijić, zastupnica Vijeća ministara BiH pred Europskim sudom za ljudska prava), je li to ministarstvo predložilo zakon, pa je li taj ministar to dao u Vijeće ministara, pa je li to Vijeće ministara stavilo na dnevni red, pa je li dalo u Parlament, pa je li predsjedatelj Parlamenta dao na glasanje? Znači, mi tražimo ono nečinjenje” - objasnio je Salihović.

Govoreći u tom kontekstu, glavni državni tužitelj naglasio je da trenutno postoje čak 82 presude Ustavnog suda BiH koje nisu izvršene. Odgovarajući na pitanje postoje li u Tužiteljstvu BiH tužitelji protiv kojih se vode predistražne ili istražne radnje na nižim tužiteljstvima, Salihović je rekao da nema neka posebna saznanja, ali kako je to moguće. Na pitanje što je s radnjama u slučaju državnog tužitelja Olega Čavke, Goran Salihović je, između ostalog, rekao da vjeruje u tužitelja Čavku.

Donijeti odluku

- To je u Sarajevskoj županiji. Mislim da u tom predmetu treba jednostavno tužitelj što prije to završiti, donijeti konačnu odluku. Ja vjerujem u tog tužitelja, mislim da je to dobar tužitelj! Stojim iza tog tužitelja, kao i iza svakog tužitelja - istakao je Salihović za BHT1. Inače, do sada je zabilježeno nekoliko prigovora na rad Tužiteljstva BiH pod “palicom” Salihovića, a najoštrije kritike su stizale od hrvatskih logoraša koji su poručivali kako ponovno proživljavaju torture zbog postupaka tužitelja Salihoviać i njegovih suradnika.

On se nikada nije očitovao o ovim optužbama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?