korištenje antibiotika u stalnom porastu

Postajemo li otporni na antibiotike: BiH po potrošnji u rangu s Francuskom i Španjolskom

antibiotik
30.11.2023.
u 19:58

Građani Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme koriste antibiotike i više nego što je medicinski opravdano, što je u suvremenim zemljama, osobito na Zapadu, dovelo do antimikrobne rezistencije

Sve je više osoba otpornih na antibiotike. Razlog je često pogrešna uporaba i bespotrebno propisivanje tih lijekova. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH zajedno sa Federalnim ministarstvom zdravstva i uredom Svjetske zdravstvene organizacije ukazuje na problem zlouporabe antibiotika.

Građani Bosne i Hercegovine u posljednje vrijeme koriste antibiotike i više nego što je medicinski opravdano, što je u suvremenim zemljama, osobito na Zapadu, dovelo do antimikrobne rezistencije. Bosna i Hercegovina je po potrošnji antibiotika u rangu s Francuskom i Španjolskom, koje imaju jako visoku antimikrobnu rezistenciju, javlja BHRT

"Treba apelirati na liječnike, veterinare, farmaceute isto tako, jer se antibiotici u našoj zemlji, bar našoj županiji prodaju u ljekarnama najnormalnije bez recepta. A treba apelirati i na pacijente. Da ne uzimaju antibiotike za neku prehladu, kašalj, grlobolju. Da ih ne uzimaju na svoju ruku.", upozorava Marija Ostojić, voditeljica Odjela za humanu mikrobiologiju u ZZJFBiH.

Svjetska zdravstvena organizacija je kao jedan od ključnih prioriteta 21. stoljeća stavila borbu protiv antimikrobne rezistencije jer će ona biti jedan od vodećih uzroka bolesti oboljenja i smrti u ljudskoj populaciji u 21. stoljeću.

"Antimikrobna rezistencija i njena kontrola je vrlo kompleksan problem jer ne tiče se samo ljudskog zdravlja nego zdravlja životinja, okoliša, poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane. Zbog toga je veliki izazov svih sektora multisektorskih multidisciplinarnih kako bi se borili u pravom smjeru i postigli određenu kontrolu.", kaže Mirza Palo, predstavnik SZO u BiH.

S ciljem smanjenja upotrebe antibiotika, Zavod za javno zdravstvo FBiH je u ambulantama za nadzor zdravstvenog stanja u Sarajevu i Mostaru organizirao cijepljenje protiv gripe. 

„Mi smo također distribuirali i za zdravstvene radnike cjepivo protiv gripe koje također doprinosi prije svega da sama bolest bude blaža, odnosno da se ne akvirira. Na taj način želimo smanjiti ukupnu koncentraciju, odnosno brojnost akutnih respiratornih infekcija.", navodi Siniša Skočibušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Iako je korištenje antibiotika u stalnom porastu, građani ipak imaju podijeljeno mišljenje oko korištenja ove vrste lijekova. Antimikrobna rezistencija nije jedini problem zloupotrebe antibiotika. Nepravilno ili pretjerano korištenje antibiotika u većini slučajeva dovodi do ozbiljnih posljedica zbog čega je iznimno važno pratiti upute liječnika i ne koristiti ove lijekove na vlastitu ruku.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije