bijela kuga

Postaje li BiH zemlja staraca: Svake godine rodi se oko tisuću beba manje

bebe
20.02.2020.
u 07:35

Zbog niske stope nataliteta i sve više odlazaka, broj stanovnika u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu opada. Statički podaci pokazuju kako je već godinama sve manji i broj novorođenih, a stručnjaci iz FBiH ističu da je to posljedica aktualnih političkih, ali i ekonomskih kriza u našoj zemlji.

Tijekom prošle godine rođeno je 17.490 beba, što je za 1.409 manje nego godinu ranije, kada je ih rođeno 18.899. Statistika kaže da su 2017. rođene 19.824 bebe, piše Dnevni avaz.

Na osnovu statističke analize magistra Adnana Fehratbegovića može se zaključiti da je najkritičnije u Unsko-sanskoj, Posavskoj i Bosanskopodrinjskoj županiji, gdje se bilježi pad i od oko 20 posto u broju novorođenih.

- U narednom razdoblju moglo bi biti još kritičnije. Očekivao sam da će se ovo dogoditi, ali ne ovako rano. Prema projekcijama koje sam radio, pad broja novorođenih očekivao se tek za pet godina. Zato se slobodno može reći da se radi o drastičnom i rapidnom padu - pojasnio je Fehratbegović za Avaz, dodavši kako postajemo sve starija nacija.

Najveći apsolutni pad bilježi se u Sarajevskoj županiji, u kojoj je prošle godine rođeno tek 536 beba, te u Tuzlanskoj i Unsko-sanskoj županiji.

Demograf Amer Osmić za Avaz pojašnjava da BiH treba sustavni, dugoročni pristup analize i prirodnog priraštaja, odlazaka, ali i povrataka.  

- Teško je prognozirati jesu li apokaliptične prognoze točne ili polutočne. Jedan od glavnih faktora negativnog prirodnog priraštaja je odlazak mladog stanovništva, ali je vrlo važan i proces osamostaljivanja u BiH. U vrhu smo onih koji se najsporije osamostaljuju, kasnije stupamo u brak, žene oko 28. godine, muškarci oko 31. - kazao je Osmić.

Dodaje da je potrebna podrška države, koja mora osigurati uvjete kojima daje jasan znak da je fokusirana na promociju važnosti obitelji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije