MEKANE I UKUSNE

POSNE KIFLICE S DŽEMOM: Najbolji recept za domaće tijesto, a toliko su ukusne da ćete praviti duplu mjeru

02.12.2021.
u 07:53

Ako su pred vama dani posta, pravo je vrijeme da napravite ove kiflice. Istog su ukusa kao i obične, ako ne i bolje. Tijesto je mekano i ukusno, a ako ne želite slatke onda napravite prazne.  

Sastojci:

Za tijesto:

20 g kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica brašna
230 ml vode
70 ml ulja
500 g brašna
prstohvat soli
50 g šećera

Još:

džem
šećer u prahu

Priprema:

Izzmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera i brašna i sve to rastopite u 30 ml tople vode. Dobro promješajte i ostavite kvasac da se aktivira, piše stvarukusa.

U veću posudu dodajte polovicu prosijanog brašna, prstohvat soli, ulje, preostalu vodu, šećer, aktiviran kvasac, pa dobro promješajte sastojke. Krenite mijesiti tijesto postepeno dodavajući ostatak brašna. Umijestite glatko tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite sat vremena u toploj prestoriji. 

Razvucite tijesto u krug debljine 2-3 mm i isijecite na 16 trokutova. Na svaki trokut stavite kašičicu džema i urolajte kiflice. Premažite uljem. 

Pecite u zagrijanoj pećnici na 190-200°C oko 20-30 minuta. Vruće kiflice poprskajte s malo vode i prekrijte krpom, kako bi omekšale. Kada se ohlade pospite ih šećerom u prahu i spremite u posudu s poklopcem, pa stavite u hladnjak kako bi zadržale svježinu i bile mekane i dan iza. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije