recept

Posna pita s jabukama

Foto: recepti.com
17.02.2021.
u 07:33

Recept posne pite s jabukama oduševit će vas, posebno sada kad počinje vrijeme korizme.

Potrebno je:

250 g kora za pite

100 g prezli

100 g šećera

1/4 kašičice ekstrata vanile

1/4 kašičice cimeta u prahu

50 ml ulja

300 g izrendanih jabuka

80 ml kisele vode

10 ml ulja (za premazivanje kora)

20 ml kisele vode

prah-šećer

Priprema

Dobro promešati prezle, šećer, ekstrat vanile i cimet. U smjesu usuti ulje (50 ml) i dobro izmješati da se dobije fina smjesa.

Očistiti i izrendati jabuke. Oko 4 komada srednje veličine je dovoljno. Sjediniti 10 ml ulja i 80 ml kisele vode, za premaz, prenosi recepti.com. 

Kore slagati tako da šira strana bude donji rub. Razdvojiti kore ukoliko su slijepljene i krenuti s pripremom na sljedeći način: Prvu koru potpuno premazati kiselom vodom i uljem, i na to naneti prezlu (oko 3-4 velike kašike) po čitavoj površini. Drugu koru potpuno premazati (kao i prvu), pa do polovice kore naneti prezlu i ravnomerno posuti izrendane jabuke.

Presaviti bočne rubove ka unutra (za 1 cm), premazati kiselom vodom, kako bi se što bolje uvila rolnica, i zarolati koru počevši od sebe. Kore rolati što uže, kako bi bile dobro popunjene filom i zadržale na volumenu.

Postupak ponavljati dok ima materijala.

Od navedenih mera dobiju se 3 role. U podmazan pleh poredati rolne, pa svaku zasjeći škarama  u dubinu, na 4-5 mesta. Ovako se pita lijepo ispeče, a i praktično je iz razloga što se neće lomiti pri sječenju. .

Role premazati s kiselom vodom (20 ml) i peći u ugrijanoj pećnici, na 180º C 15-20 minuta, odnosno dok ne porumene. Vrlo malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se pita prohladi, 10-ak minuta.

Hladnu pitu sjeći na onim mestima gde su zarezane, posuti prah-šećerom i služiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije